Главная / Новости

Помста ухилянтам — юрист про рішення про позбавлення консульских послуг чоловіків за кордоном

18:47 | 24.04.2024
Головна / Новости
Фото — консульські послуги будуть обмежені для чоловіків за кордоном
Фото — консульські послуги будуть обмежені для чоловіків за кордоном
Юрист та правозахисник Олександр Павличенко висловив свою думку щодо позбавлення українських чоловіків консульських послуг за кордоном, наголошуючи, що не оправдовує та не захищає ухилянтів від призову — йдеться у повідомленні ТСН.

Через такі дії Україна може втратити десятки тисяч своїх громадян. За словами Павличенка, припинення надання консульських послуг українським чоловікам за кордоном нагадує неефективний захід для посилення мобілізації, а просто помсту ухилянтам, що виїхали з України.



"Закриття кордону для призовників, загалом, виявилося неправильним кроком, тому що воно було спрямоване на досить короткий період війни, рік-півтора - не більше", - каже Павличенко. Що стосується заборони на консульські послуги за кордоном, то, на його думку, такі дії були би логічними навесні або влітку 2022 року. "Коли говорилося саме про те, щоб не було такого потоку ухилянтів і, відповідно, це було б обмеженням... в такій мірі, яка спрямована в майбутнє. Але ми зараз уже у третьому році широкомасштабної війни. І ці дії, які б мали виправдання на початку... на сьогоднішній день здається трохи ірраціональним", - зауважує Павличенко.

Павличенко підкреслює, що не виправдовує та не захищає ухилянтів. Але є ще одна проблема, на яку натякають демографи — Україна може втратити десятки тисяч своїх громадян. "Можливо, це не найгероїчніша група населення, але Україна не створила стимулів та мотивації... Це буде програш України і іміджевий, і в розумінні того, що Україна насправді не є повністю правовою державою, якою вона себе проголошує", - підсумовує юрист.