Главная / Украина

Мобілізація автотранспорту: що варто знати автовласникам

13:55 | 17.04.2024
Головна / Украина
Згідно з Новим законом про мобілізацію передбачено не лише мобілізацію військовозобов'язаних, а також автомобілів.
Згідно з Новим законом про мобілізацію передбачено не лише мобілізацію військовозобов'язаних, а також автомобілів.
Верховна Рада прийняла у другому читанні закон про мобілізацію під №10449. Згідно з ним, передбачено не лише мобілізацію військовозобов'язаних, а також автомобілів.

У вівторок, 16 квітня 2024 року, президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Про це стало відомо з веб-порталу Верховної Ради України.

Одним із важливих нововведень закону є можливість вилучення автомобілів у громадян на потреби Збройних Сил. Однак, варто знати деякі особливості, що стосуються мобілізації авто, а також кому це не загрожує.

Мобілізація транспортних засобів: як це відбуватиметься

У новому законі значних змін зазнав пункт, що стосується військово-транспортного обов'язку. Стаття передбачає вилучення на особливий період транспортних засобів та техніки у громадян, центральних та місцевих органів виконавчої влади, підприємств, організацій, державних органів та інших установ для задоволення потреб військових.

Вилучати транспортні засоби можуть ТЦК СП, СБУ, та деякі підрозділи розвідувальних органів України лише відповідно до рішення місцевих державних адміністрацій. Вони повинні бути оформлені відповідними розпорядженнями.

Мобілізація автотранспорту громадян не стосуватиметься тих, у чиїй власності є лише одне авто. Перед вилученням транспортного засобу для оборонних потреб, обов'язково проводиться оцінка транспортного засобу. У випадку, коли у людини є декілька автомобілів, буде вилучено той, який найбільше підходить для використання в оборонних цілях. Так, наприклад, якщо у власності людини перебуває пікап та седан, тоді будуть вилучати більш релевантний варіант для потреб військових – пікап.

Мобілізація авто: що означає поняття на практиці

Повернення вилученого транспорту буде здійснюватися протягом 30 днів з часу оголошення про демобілізацію. Юристи наголошують, що громадян не позбавляють їх права власності, адже є різниця між поняттями "відчуження" та "мобілізація авто".

Мобілізація автотранспорту та їх повернення після оголошення демобілізації ґрунтується на актах щодо прийому-передачі. Ці документи містять інформацію про власників, технічний стан, вартість та інші деталі, необхідні для ідентифікації конкретних транспортних засобів.

Тобто, транспортні засоби потім будуть повернені їхнім власникам, а механізм компенсації