Главная / Украина

Скільки держава витрачає на кожного мобілізованого — підраховано суму

15:32 | 16.04.2024
Головна / Украина
Державний бюджет України витрачає мінімум 1,3 мільйона гривень на рік на кожного мобілізованого
Державний бюджет України витрачає мінімум 1,3 мільйона гривень на рік на кожного мобілізованого
Український державний бюджет витрачає мінімум 1,3 мільйона гривень на рік на кожного мобілізованого громадянина, із яких 40% припадає на їх оплату праці та військові виплати, повідомив директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин у інтерв'ю "Громадському радіо".

Це середня цифра, оскільки для тих, хто перебуває на передовій, витрати можуть зростати, включаючи харчування, мінімальне обладнання, озброєння та боєприпаси. Фактична кількість мобілізованих громадян наразі становить 1 мільйон 100 тисяч осіб.

Пендзин зауважив, що навіть у випадку смерті або інвалідності, держава залишається зобов'язаною перед ними. Загальні витрати на мобілізованих громадян становлять 1 трильйон 700 мільярдів гривень щорічно.

Враховуючи ці витрати, Пендзин підкреслив, що всі соціальні видатки, підтримка бізнесу, субсидії та перерахунки до пенсійного фонду здійснюються за рахунок запозичень. Обов'язкові виплати у 15 мільярдів гривень також збільшать фінансове навантаження. За цими розрахунками, навіть мобілізація додаткових 100 тисяч осіб вимагатиме 130 мільярдів гривень на рік.

Нагадаємо, що ініціаторами постанови про додаткові виплати для військових на передовій були народні депутати усіх політичних партій Верховної Ради. За цю постанову проголосувала більшість, що зобов'язало уряд її ухвалити.