Главная / Украина

Зниження призивного віку до 20 років — реакція Інституту демографії на інтервʼю Чмута

15:45 | 15.04.2024
Головна / Украина
Зниження віку мобілізації до 20 може призвести до демографічної кризи
Зниження віку мобілізації до 20 може призвести до демографічної кризи
Заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України, Олександр Гладун, висловив занепокоєння щодо пропозиції Тараса Чмута знизити призовний вік до 20 років. За його словами, це може негативно вплинути на демографічну ситуацію в Україні.

Гладун пояснив, що війна призводить до загибелі людей у всіх вікових групах, а вже зараз найменша чисельність спостерігається серед молодих людей. Він вважає, що зменшення призовного віку може призвести до подальшого зменшення цієї групи населення через втрати від війни.

За своїми словами, Чмут зазначив, що мобілізація повинна починатися з 20 років, а не з 25, як це передбачено в законі, підписаному президентом України. Він вважає, що країна має визнати реальність війни і прийняти її як факт, щоб діяти ефективно. Чмут закликає до перегляду підходу до мобілізації, наголошуючи на тому, що безефективна країна не зможе протистояти ворожій агресії.

Олександр Гладун додає, що безефективність може призвести до невдачі країни в протистоянні тоталітарним режимам, зокрема, враховуючи наявність великої кількості людей та величезні фінансові ресурси у противника.