АН-178 для Перу: місія таки здійсненна?

17:02 | 16.12.2019
Автор:

Програма будівництва Україною військово-транспортного літака АН-178 офіційно стартувала. Про це нещодавно повідомив заступник гендиректора з питань авіабудування та ракетобудування держконцерну «Укроборонпром» Руслан Корж.

«Ми підписали додаткову угоду в експортному контракті з Нацполіцією Перу на кілька десятків мільйонів доларів. Це ремонт і модернізація техніки, і зараз з ДП «Антонов» ми перебуваємо у процесі підписання вже остаточних документів на отримання авансового платежу. Перуанська поліція вже виставила нам акредитив на повну суму контракту, і цей контракт дав нам нагоду відкрити програму АН-178 офіційно до виконання», — сказав він.

Нагадаємо, що про те, що український літак переміг у тендері, стало відомо ще у серпні цього року. Повідомлялося, що Комітет укладання контрактів з іноземними державами CECEE в інтересах Міністерства внутрішніх справ Перу провів тендер за «Програмою заміни літака Національної поліції АН-32».

Конкурентами Ан-178 у тендері були військово-транспортні літаки C-27J Spartan від групи Leonardo і EADS CASA C-295 від Airbus Defence and Space. Як повідомили у «Спецтехноекспорті», який представляв Україну, на цьому тендері порівнювалися різні параметри — ціна, експлуатаційні характеристики, навчання персоналу тощо.

Ан-178 — це середній транспортний турбореактивний літак, який може перевезти 18 тонн вантажу або 90 осіб. Дальність польоту — 3680 км, висота — 12 км, максимальна швидкість — 825 км/год. Літак має рампу для навантаження і вивантаження вантажів. Він здатен сідати і злітати з будь-яких аеродромів, в тому числі грунтових. Ця риса притаманна літакам розробки «Антонова». У Перу вже експлуатували Ан-32Б, який літав у гірській місцевості та у тропічному кліматі.

І хоч поки Нацполіція Перу замовила тільки один Ан-178, для «Антонова» виконання цього контракту має велике значення. Це молодий літак – його розробку «антонівці» розпочали декілька років тому на базі пасажирського Ан-158, але прем'єрний показ відбувся у 2015 році на французькому Le Bourget. Наразі є лише дослідний зразок Ан-178. Відтак, потрібно знайти покупців і вийти на повноцінне серійне виробництво.

Ще до початку розробки спеціалісти «Антонова» прораховували потребу світового ринку у таких літаках і оцінювали її у щонайменше 200 одиниць. І інтерес був не лише на словах.

У 2015 році був підписаний твердий контракт про постачання десяти літаків азербайджанській авіакомпанії Silk Way. Як уточнював згодом тодішній гендиректор «Укроборонпрому» Роман Романов (а «Антонов» увійшов до складу цього держконцерну), сама Україна мала виготовити два літака, а інші вісім мали зібрати вже на території Азербайджану. «Укроборонпром» чомусь не бентежило, що при цьому замовнику мали передати і низку технологій, які можуть потрапити просто таки у Росію — у держконцерні запевняли, що це «закладе модель співпраці з іншими країнами».

Втім, наразі цей контракт під питанням: азербайджанці розраховували на літак із російськими комплектуючими, і з ними тоді вартість одиниці складала $25 млн. Між тим, як заявив колишній генеральний конструктор «Антонова» і його президент Дмитро Ківа, який став працювати у Азербайджані, українська сторона поставила Silk Way перед фактом зростання ціни літака до $40 млн., і ця ціна Азербайджан вже не влаштувала. Для Перу вартість літака складає навіть більше — $65 млн.

Зростання ціни обумовлене, зокрема, необхідністю замінити ті російські комплектуючі, які спочатку були у Ан-178. Це і авіоніка, і управління, і додаткова силова установка, і стійки шасі… Власне, до розриву стосунків з Росією планувалося будувати цей літак спільно із російськими підприємствами.

Замовник з Перу має отримати Ан-178 вже без російських комплектуючих. Президент «Антонова» Олександр Донець нагадує, що у 2015 році на підприємстві підрахували, що на заміщення цих комплектуючих необхідно $201. Такі кошти вкласти виключно за рахунок отриманого прибутку «Антонов» не може (хоча саму розробку Ан-178 здійснював свого часу за свій кошт). Уряд розписав їх на шість років і вже у 2016 році мав перерахувати перші 700 млн. грн. Та гроші від держави «Антонов» так і не побачив. «За наявності повного фінансування ми б і за два роки могли б зробити заміщення», — запевняє Донець.

Ще до підписання власне контракту, щойно Україна перемогла у перуанському тендері, у ЗМІ зазвучали сумніви у тому, чи підпишуть його взагалі. Адже заміна російських комплектуючих триватиме довго. Мовляв, на «Антонові» заявляли, що без російських комплектуючих Ан-178 можна буде підняти у небо не раніше 2021 року, тому перуанці навряд чекатимуть, бо ж Ан-32, який в їхньої поліції є, ресурс практично відпрацював.

«Перу знає ситуацію. Вони контролюватимуть процес і будуть відповідно здійснювати оплату. Ми повинні показувати стан справ зі створення літака. І має змогу оплатити перший транш для купівлі обладнання для цієї машини», — прокоментував #Fly9999 Олександр Донець.

«Комплект крил є, центроплан є, хвостове оперення є, рампа задня є. Питання по шасі ще вирішуємо з «Південмашем». Але що стосується металу — я впевнений, що ми його зберемо до середини наступного року або до жовтня», — повідомив він.

Особливе значення виконання цього замовлення має для «Антонова» ще й тому, що, за словами керівника підприємства, «антонівці» робить тепер ставку саме на транспортні літаки. «Зараз і конструкторське бюро, і завод розвертаються у бік Ан-178 і ми постараємося максимально подовжити цю лінійку», — повідомив президент ДП «Антонов». І додав, що через те, що контракт по Ан-178 «практично на руках», підприємство «не має фінансової змоги розпилятися на інше».

Выбор редакции