Главная / Компании

Відкритий лист до Президента України

14:24 | 02.06.2017
Відкритий лист до Президента України
Автор:

Члени Правління та керівники 18 структурних підрозділів ПАТ «Укрнафта» звернулись до Президента України Петра Порошенка із закликом запобігти знищенню компанії через дії державних органів, які блокують діяльність підприємства.

Держгеонадра України незаконно відмовляє компанії у продовженні спеціальних дозволів, строк дії яких спливає в 2017 році, чим фактично блокує видобуток нафти та газу. Через незаконні дії регулятора «Укрнафта» вже цього року може втратити до 20% річного обсягу видобутку нафти та 50% наступного року. Фіскальна служба намагається описати в податкову заставу активи операційної діяльності та ініціює зупинення видаткових операцій «Укрнафти». Такі дії не тільки не вирішать проблему багатомільярдного податкового боргу, але призведуть до зупинки підприємства та несплати поточних податків. З іншого боку, пропозиції Правління, зокрема щодо негайного фінансового оздоровлення «Укрнафти», не отримали належного розгляду.

«Наш обов’язок попередити, що дії держорганів із блокування діяльності товариства матимуть катастрофічні наслідки для «Укрнафти», призведуть до зупинки її роботи, від чого держава втратить власний видобуток нафти та мільярди гривень податків. Втрати сягнуть 290 тис. тонн нафти та конденсату, 128 млн м3 нафтового газу, 88 млн м3 природного газу на рік. При цьому, після зупинки частину видобутку буде втрачено безповоротно. Приблизно 1500 співробітників у Сумській області можуть втратити стабільну роботу вже в найближчі місяці» - йдеться в листі.

Через зупинку спецдозволів державний бюджет недорахується 1,4 млрд грн. на рік, які надходять лише від рентної плати. Скоротяться податкові надходження до місцевих бюджетів, а тисячі жителів Сумської області залишаться без газопостачання вже в червні через вимушену зупинку технологічного обладнання. Втрати наступного року через непродовження вже 27 ліцензій будуть ще більшими.

«На наше переконання, ці дії суперечать економічним інтересам та інтересам енергетичної безпеки країни… «Укрнафта» має законне право на продовження ліцензій і держава зобов’язана захистити це право. Ми просимо доручити Кабінету Міністрів України негайно розпочати процес фінансового оздоровлення «Укрнафти», що дозволить зберегти компанію та повернути кошти в державний бюджет. Часу на зволікання не залишилось» - говориться в зверненні.