Главная / Кейсы

Членство України в ЄС. Місія нездісненна?

05.09.2017
Членство України в ЄС. Місія нездісненна?
Партнер міжнародної інвестиційної компанії «Base Capital Management», підприємець, член Української асоціації професіоналів у сфері GR і лобістів

Дочекалися. Усі формальні процедури ратифікації Угоди про асоціацію між Євросоюзом та Україною завершилися – Угода цілковито набула чинності 1 вересня. Але кожен фініш – це старт. Тепер перед нами постало нове завдання — домогтися перспективи членства в ЄС. Можливо, ціль туманна, але ж хто вірив хоча б у той успіх, який ми маємо сьогодні?

Успіх? Так. Євросоюз став основним торговельним партнером України – частка загального обсягу зовнішньої торгівлі товарами становить 41,1%. Проте успіх не безхмарний: більшість товарів — це сировинна продукція АПК. Наприклад, мед експортуємо великими партіями, а доробляють і фасують його вже у Європі, тож на етикетках написано не «український мед», а «мед, вироблений не в країнах ЄС».

Щоб не стати сировинним придатком Європи, Україна має добре дослідити європейський ринок і знайти для себе конкурентні ніші. Зокрема, це може бути машинобудування та ІТ-сектор. Проте не можна нехтувати можливостями експерту продукції АПК. Особливо, зважаючи на те, що в Європі поширений тренд органічних продуктів. Україна може постачати до ЄС органіку: від органічної пшениці до перероблених продуктів, наприклад, пластівців, заморожених фруктів та овочів, пюре для дитячого харчування та інгредієнтів для виробництва йогуртів тощо. Проте важливо забезпечити на продуктах «лейбувалиння» — «зроблено в Україні».

Можливий ще один варіант економічної співпраці — це завезення технологій і виробничих ліній з ЄС для того, щоб створювати в Україні кінцевий продукт і вже потім постачати його на європейський ринок. Таким чином, в країну надходитимуть інвестиції, проводитиметься модернізація підприємств, а це сприятиме більш стрімкому економічному розвитку.

Цілковита модернізація — ключовий здобуток, який Україна може отримати в ході реалізації Угоди про асоціацію. Угода передбачає, що компанії-експорnери на європейський ринок мають дотримуватися європейських стандартів, а їхня продукція має задовольняти стандарти європейських споживачів. Українські підприємства розпочали технологічні переоснащення та якісно підняли стандарти своєї продукції. В результаті уже 281 українське підприємство отримало право експорту до Євросоюзу. Якісна українська продукція буде не тільки присутня на європейському ринку, а й стане більш конкурентною на світовому ринку.

Україна має економічний потенціал, а модернізація і технологічне переоснащення можуть зробити з нас потужного економічного гравця. І тоді уже Євросоюз буде пропонувати нам стати частиною європейської спільноти.

10 ошибок мобильной версии сайта Как вебинары могут быть мощными факторами для роста вашего бизнеса? Бизнес по-западному. Как его поддерживают и почему мы должны это делать?