Главная / Кейсы

Криза на користь. Яке місце Україна посідає у світових рейтингах розвитку

19.05.2017
Изображение найдено на http://mylastnameiscuadrado.tumblr.com
Изображение найдено на http://mylastnameiscuadrado.tumblr.com
партнер по развитию бизнеса IT-Enterprise
Україна через 10-15 років може перетворитися на найбільший технологічний центр світу. 

Вже зараз українські фахівці розробляють програмне забезпечення для найскладніших медичних приладів, військової техніки, автомобілів майбутнього, освоєння космосу тощо. 
Досвід України  у сфері технологій  — чудовий приклад того, як негативні фактори можуть призвести до позитивних результатів. 

Корупція, політичний популізм, постійно зростаюча недовіра народу до можновладців — три чинники глобальної української кризи підживлюють один одного. Замкнене коло. Однак це явище — криза, має один безумовно позитивний момент. Це можливості. 


Комусь може здатись, що причини затяжної кризи криються у національному менталітеті, у специфічних аспектах української історії. Проте справа, скоріше, у браку достовірної інформації. Як розпізнати прояви того самого політичного популізму без достовірної інформації? Вона необхідна як для роз'яснення громадянам необхідності непопулярних реформ, так і для ефективного громадського моніторингу влади. 

Ми повинні бути обізнаними. Адже якщо знаєш — значить озброєний.

Уже з 2015 року на інституційному рівні відбулася реорганізація Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації. Було створено Державне агентство з питань електронного урядування, інкубатори стартапів, які працюють із відкритими даними. З’явився ряд державних і громадських ініціатив, спрямованих на покращення доступу до публічної інформації. “Prozorro” — система електронних державних закупівель, “Офіційний портал публічних фінансів”, проект з оцифрування декларацій українських чиновників Declarations.com.ua та інші. Прийняття державних рішень тепер здійснювалось на основі відкритих даних, а не власної думки кількох радників. Вони дозволили слідкувати за діяльністю органів влади, візуалізувати інформацію, конструювати графіки та карти.

Звісно, корупційні тендерні схеми, «спеціальна» документація, підкилимні інтриги та домовленості повністю не викорінити. И показники у рейтингах легкості ведення бізнесу, економічних свобод, податкового навантаження все ще низькі. А від них залежать залучення інвестицій та економічний успіх держави. 
Однак,  за ці два роки Україна піднялася на 30(!) щаблів вище в рейтингу Відкритості даних. Є чим пишатись.

Та не менш важливим стало те, що створення системи відкритих даних посприяло розвитку українського ІТ-сектору. В ньому зараз працюють від 90 до 110 тисяч осіб. І їх кількість щорічно збільшується. Ця армія програмістів продала за кордон свої послуги на суму орієнтовно $ 2,1 млрд. Згідно зі статистикою, це на 17% більше, ніж торік. Як нещодавно наголосив Президент України Петро Порошенко, в державі вже існує інноваційний сектор економіки, який є "номером три" за обсягом експорту. Загалом IT-галузь дає 3% ВВП країни, і за останній час створила 15 тисяч нових робочих місць.

Про успішність української IT-галузі свідчать і дані IT Outsoursing News. Україна за рік піднялася на 10 позицій. У 2014 році вона посідала 81-е місце в світі за рівнем розвитку інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ). У 2015 році — 71-е місце. А у лютому 2016 року 4 українські сервіси — SoftServe, Eleks, Miratech і Softengi, потрапили в міжнародний список кращих аутсорсингових компаній в світі. Вони зайняли своє місце поряд із провідними світовими IT-компаніями: R&D–центрами в Україні, EPAM (США), Luxoft (Швейцарії), Ciklum (Данія), Intetics (США), TEAM International Services (США) Softjourn (США).

Головне — не зупинятися. Нам є до чого прагнути. Нам є куди рости і розвиватися. Ми маємо потенціал, у нас є можливості, а найголовніше — у нас є віра в те, що ми змінюємо цей світ.
10 ошибок мобильной версии сайта Как вебинары могут быть мощными факторами для роста вашего бизнеса? Бизнес по-западному. Как его поддерживают и почему мы должны это делать?