Главная / Кейсы

Порушник чи самодостатній гравець. Роль України у світовій торгівлі

05.07.2017
За
За "правилами" міжнародної торгівлі
д.е.н., експерт центру ринкової економіки CMD Ukraine

Останнім часом низка експертів нарікають на начебто масові порушення нашою державою міжнародних торгових зобов’язань. Насамперед йдеться про мораторій на експорт лісу-кругляку та мито на експорт металобрухту. На думку спадає сумний жарт: з такими адвокатами й прокурорів не треба.

Зазвичай, апелюючи до різноманітних міжнародних оцінок, вони «промахуються». Адже тямити у торгових питаннях і давати їм оцінку має строго обмежена кількість міжнародних інстанцій. І це навіть не Європейська комісія чи її представництво в Україні.

Це геть інший вимір, і до нього належить, наприклад, Комісія про врегулюванню спорів в рамках СОТ. Рішення тут приймаються за результатами відповідних процедур. Там обов’язково зважають усі обставини вживання заходів. Окрема увага ­— визначення завданої шкоди заінтересованим сторонам. Зазвичай процес розгляду скарги супроводжується відповідними консультаціями, офіційними засіданнями робочих груп та комітетів СОТ. Крім цього, вживаються політичні заходи, розробляються певні сценарії розв’язання суперечки. І лише за результатами усього процесу торгової суперечки (а він може тривати роками (5-7 і навіть 10), приймається відповідне рішення.

Існує величезний досвід застосування країнами торгових обмежень. Є різні приклади. Результати процедур часом встановлювали правопорушення, вживались відповідні заходи. Але є й багато кейсів, коли країни за наявності економіко-правового підґрунтя та належного супроводу, незалежно від економічного чи політичного масштабу, відстоювали свої права.

У випадку з Україною сьогодні відсутні офіційні данні про реєстрацію у СОТ скарг по лісу чи по брухту. А це офіційна підстава для початку процедури врегулювання торгової суперечки.

Проте у нас на різних рівнях лунають заяви про порушення міжнародних зобов’язань. Зрозуміло, що через проекти технічної допомоги та чисельні гранти люди часто не відрізняють інтереси держави та об’єктивні обставини від доручень донора. Але це вже інший пілотаж та рівень дипломатичного впливу та окремий топік для дискусій.

Звичайно, більш наочним механізмом впливу є маніпуляції з наданням фінансових траншів на макрофінансову допомогу. Вдумайтесь лише — за відмову від мораторію на експорт лісу кругляка Україні надавали 600 млн євро. Щоправда рано чи пізно їх доведеться повертати, ще й з відсотками та за не зовсім зрозумілим механізмом.

Інша справа реальний сектор економіки — забезпечення сировиною підприємств, що вже існують, та створення передумов для появи нових. З’являються нові робочі місця, відбувається пожвавлення економіки, підтягуються суміжні галузі та види економічної діяльності. До речі, саме в цьому процесі формуються й надходження до державного бюджету. І за ці кошти великою мірою й утримується весь державний апарат. Щось нагадує кусання руки, що годує.

Так, на передній план виставляються положення угод СОТ та угод про вільну торгівлю, що передбачають лише лібералізацію та не запровадження нових обмежень в торгівлі. Проте, якщо більш уважно проаналізувати положення цих угод, стає очевидно, що це стосується звичайних умов та обставин. У разі істотних економічних, політичних, екологічних змін та інших форсмажорних обставин або загрози їх настання усіма нормами міжнародного торгового права передбачається можливість запровадження відповідних обмежувальних заходів. Зрозуміло, що це має відбуватись у прозорий спосіб із додержанням відповідних процедур, норм та правил.

Українські ж реалії відповідають усім ознакам та передумовам для застосування обмежувальних заходів у торгівлі, передбачених положеннями угод СОТ про винятки при надзвичайних обставинах. Що також передбачено й усіма чинними угодами про вільну торгівлю.

Водночас, варто визнати необхідність посилення ролі адвокації цих заходів на міжнародному рівні, адже від цього багато залежить. І саме нормальні комунікації значною мірою сприяли б усуненню непорозумінь та формуванню нових бар’єрів у зовнішніх стосунках.

10 ошибок мобильной версии сайта Как вебинары могут быть мощными факторами для роста вашего бизнеса? Бизнес по-западному. Как его поддерживают и почему мы должны это делать?