Главная / Українська мрія

Чому кияни проти перейменування вулиці на честь видатного авіаконструктора Балабуєва

23.08.2019
Чому кияни проти перейменування вулиці на честь видатного авіаконструктора Балабуєва
журналіст, редактор видавництва ТАК
Нещодавно у рамках проєкту #Fly9999 ми пригадали найбільші перемоги видатного українського авіаконструктора Петра БалабуєваСаме під його керівництвом не лише були створені літаки Ан-22 «Антей», Ан-72, Ан-74, Ан-32, Ан-28, Ан-124 «Руслан» та найбільший у світі транспортний літак Ан-225 «Мрія», а й розбудовувалася соціальна інфраструктура підприємства, яке знаходиться у Святошинському районі Києва.

Саме тут, у будинку №11 по вулиці Депутатській, проживав Петро Васильович із сім’єю. Наразі є ініціатива, щоб цю вулицю перейменувати на честь Петра Балабуєва. Але місцеві мешканці виступили проти цього… 


Дивно, що в Києві можуть без проблем назвати вулицю на честь американського сенатора Джона Маккейна, але за стільки років так і не не назвали жодної ім’ям людини, яка прославила не лише Київ, а й Україну в усьому світі. Ми вирішили розібратися, чому так сталося і чи носитиме вулиця в Києві ім’я видатного конструктора.



МЕШКАНЦІ ДЕПУТАТСЬКОЇ ПРОТИ, БО — «НЕАКТУАЛЬНО»?


Це вже далеко не перша спроба вшанувати пам’ять генерального конструктора ДП «Антонов». У 2016 році вона не увінчалася успіхом — Київська міська державна адміністрація відмовилася перейменувати вулицю, на якій він жив, бо мешканці зібрали понад 800 підписів проти. 


Майже всі мешканці будинку по вулиці Депутатській, 23, а також більшість мешканців будинків №№6, 23а, 27 та 30 по цій вулиці виступили проти такого перейменування і цьогоріч, аргументуючи, що назва вулиці нейтральна і не підпадає під Закон України «Про декомунізацію».


Відповідне звернення вони зареєстрували на сайті КМДА 18 травня.


Нам вдалося поспілкуватися з кількома мешканцями будинку №23. За їхніми словами, історію «Антонова» тут знають, діти ходять в 96-ту школу, що має ім’я О.К. Антонова. Але вважають перейменування наразі не актуальним питанням.


Головний аргумент — вони переконані, що на їхній вулиці вистачає інших проблем (наприклад, ями на дорогах та у дворах). Ось, мовляв, якби був скрізь порядок, тоді можна було б займатися й такими справами, як перейменування. А так краще зайві гроші віддати на розвиток району. 


«Воно нічого не дає. Що, від цього вулиця стане кращою? Чи ми будемо краще жити? Зараз — просто не той час, щоб цим займатися. У нас стільки проблем на районі», — розповідають, показуючи на хащі у дворі. (На питання, чому не об’єднаються в ОСББ, щоб самим слідкувати за порядком, бідкаються, що в будинку проживають ледь не одні пенсіонери, і це важко буде зробити.)


Натомість пропонують перейменувати вул. Генерала Вітрука, на розі з якою знаходиться будинок, в якому проживав Балабуєв (бо вона коротша за Депутатську), або назвати нову вулицю. 


ДОКУМЕНТАЦІЯ НЕ — ПРОБЛЕМА

Також мешканців Депутатської хвилює тяганина з документами, якщо вулиця отримає нову назву.

Але, як повідомляють на сайті КМДА, після перейменуванням вулиць, на яких знаходиться об’єкт нерухомого майна, законодавство не передбачає внесення змін до свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, договору міни, договору дарування тощо, а тому вони є чинними та не потребують заміни чи отримання нового правовстановлюючого документа.

За необхідності здійснення нотаріальних дій з нерухомістю (продаж, успадкування, дарування тощо) у Департаменті містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) можна отримати довідку про перейменування вулиці. На підставі правовстановлюючих документів зі старою назвою вулиці й довідки Департаменту містобудування та архітектури нотаріус видає новий правовстановлюючий документ з новою назвою вулиці.

Перереєстрація також може проходити під час заміни паспорта, оновлення фотокарток, зміні прізвища тощо, тобто коли у людини виникає потреба.

Реєстраційний збір за зміну місця перебування юридичної особи, місця проживання фізичної особи у зв’язку із перейменуванням вулиць та інших об’єктів топоніміки населених пунктів не стягується.

ЧИ БУДЕ В КИЄВІ ВУЛИЦЯ ПЕТРА БАЛАБУЄВА 


Ініціаторами перейменування вулиці Депутатської на Балабуєва виступили колектив та президент Державного підприємства «Антонов» Олександр Донець. Допомагав також народний депутат Володимир Бондаренко. 


Вони цього року оформили відповідне звернення до київського міського голови. Після цього Комісія з питань найменувань, відповідно до чинного порядку, порекомендувала провести консультації з мешканцями, які постійно на ній проживають. Оскільки багато хто з них був проти цього, то пропозицію відкликали.


Зараз розглядають варіант присвоєння імені Петра Балабуєва іншій, новій, вулиці. За словами секретаря Комісії з питань найменувань Ярослава Шибанова, це може статись уже до кінця 2019 року.


Перший український BOOMBOX для майбутніх пікапів ЗСУ: стартує благодійний аукціон з унікальними "військовими" лотами Следствие ведут чудаки. Национальное бюро расследований авиапроисшествий хотело повысить статус, а попало в зависимость от министерства. С миру по чартеру - голому рубашка