Главная / Українська мрія

Дай п’ять: «Укроборонпрому» зібрали наглядову раду

31.10.2019
ОПК
Дай п’ять: «Укроборонпрому» зібрали наглядову раду
аналитик, обозреватель транспортного рынка

Як повідомили у самому державному концерні, 28 жовтня уряд призначив п’ятого члена наглядової ради "Укроборонпрому". Ним став колишній голова правління державної газодобувної компанії "Укргазвидобування" Олег Прохоренко.

Відмітимо, що до наглядової ради "Укроборонпрому" трьох членів призначає президент України, а ще двох — Кабінет міністрів. Голову наглядової ради, який одночасно є гендиректором "Укрооборонпрому", президент призначив ще у серпні. Ним став колишній міністр економічного розвитку України (2014-2016 роки) Айварас Абромавичус.

У жовтні цього року президент увів до складу ради Юрія Вітренка – виконавчого директора НАК "Нафтогаз України". Також за президентською квотою до ради увійшов юрист та бізнесмен Андрій Єрмак, який донедавна був помічником президента. Та Ігор Смілянський, який до призначення був гендиректором "Укрпошти". Від уряду вже є член наглядової ради – Ентоні Тетер, який обіймав цю ж посаду раніше. Колишній керівник американського Агентства передових оборонних дослідницьких проектів (DARPA) також був радником з питань довгострокового розвитку "Укроборонпрому".

Повний склад наглядової ради — ознака того, що вона зможе повноцінно впливати на діяльність "Укроборонпрому", який налічує 130 оборонних підприємств. Відповідно до законодавства, рішення наглядової ради приймається більшістю голосів. Окрім наглядової ради, в "Укроборонпрому" є ще рада директорів.

Наглядова рада має контролювати виконання концерном своїх функцій, ініціювати ревізії, аудити та перевірки, визначати інвестиційну політику, здійснювати зовнішній антикорупційний контроль. До виняткових повноважень ради належить затвердження довгострокової стратегії розвитку, фінансових планів тощо. Вона також може розірвати контракт з гендиректором концерну, з яким вона підписує трудовий договір.

Нагадаємо, що протягом 2014- 2017 років уряд так і не призначав свої кандидатури. При чому після того, як у 2016 році зі складу наглядової ради вибув Сергій Пашинський, у ній залишалося лише дві особи, і усі рішення ухвалював керівник "Укроборонпрому" (тоді ним був Роман Романов).

Прем’єр-міністр України Гройсман обіцяв збільшити склад наглядової ради "Укроборонпрому" до 10-12 осіб, але для цього необхідно було б внести зміни до законодавства. У 2018 році до наглядової ради "Укроборонпрому" увійшло ще два представники, п'ята вакансія лишалася вільною.

У березні 2019 року у двох із чотирьох призначених членів наглядової ради повноваження закінчилися — вони були призначені у 2014 році, а строк повноважень членів наглядової ради становить п’ять років.

Тепер наглядова рада у повному складі, і 30 жовтня вже відбулося перше засідання. Керівництво концерну на чолі з Айварасом Абромавичусом презентувало наглядовому органу своє бачення реформування державної оборонної промисловості і обговорила реформу експорту українського озброєння.

Нині в структурі "Укроборонпрому" функціонує шість компаній, які уряд наділив правом на здійснення торгівлі всіма видами озброєння і військової техніки під час узгодження ліцензій з Державною службою експортного контролю. Це "Укрспецекспорт" та його дочірні структури — "Укроборонсервіс", "Прогрес", "Спецтехноекспорт", "Укрінмаш", "Промоборонекспорт". За планом, "Укроборонсервіс" буде мати виробничу функцію (зараз він не лише експортує озброєння, але й здійснює ремонт зенітно-ракетної техніки Збройних Сил України), "Промоборонекспорт", "Укрінмаш" і "Прогрес" ліквідують. Експортерами залишаться "Укрспецекспорт" та "Спецтехноекспорт". Надалі ж, на другому етапі реформи, вже за рік чи два, держконцерн має намір стати основним експортером.

Раніше Айварас Абромавичус називав "Укроборонпром" "напевно, найбільш нереформованою структурою в країні взагалі з усіх інституцій, усіх організацій, усіх державних компаній". Після призначення головою наглядової ради "Укроборонпрому" він зазначив, що буде відповідати за "загальне керівництво і політичний контур реформ" у концерні.

Зараз одне з основних завдань нової команди "Укроборонпрому" — зробити концерн максимально прозорим. У тому числі — за рахунок проведення міжнародного аудиту. Як зазначала у інтерв’ю АрміяInform генсек Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони Олена Трегуб, лобіювати аудит у концерні НАКО почав більш як два роки тому. «Це завдання ми як частина Іnternational Transparency поставили перед собою практично відразу, коли у наше поле зору потрапив "Укроборонпром". Адже з’ясувалося: тут міжнародного незалежного аудиту не проводили жодного разу. В інший спосіб змінити цього корумпованого «монстра» з токсичною репутацією було неможливо. Аудит мав показати, наскільки в концерні збережено документацію фінансової звітності, як побудовано облік загалом». Втім, за її словами, вище керівництво держави послідовно гальмувало цей процес, годуючи НАКО обіцянками, що аудит ось-ось розпочнеться. "Ми вели переписку з Президентом Петром Порошенком, спілкувалися з головою Наглядової ради "Укроборонпрому" Михайлом Згуровським, з гендиректором Павлом Букіним, а перед цим — Романом Романовим. Усі обіцяли і не зробили. І ось прийшла нова влада, і процес стартував дуже швидко", — говорить вона.

За її словами, міжнародні компанії не бажали брати участь у тендері на аудит «Укроборонпрому» через певні ризики, у тому числі й фінансові. Та завдяки гарантії нагляду Іnternational Transparency та доступу до публічного майданчика тощо вдалося переконати узяти участь у конкурі три компанії. Після президентських виборів відбулися відкриті торги, у яких перемогла аудиторська компанія Baker Tilly Ukraine, 1 жовтня Айварас Абромавичус підписав із нею контракт.

І тут знадобиться сприяння наглядової ради. "НАКО як посередник просив у колишнього керівництва концерну довідку для міжнародних аудиторів — потенційних учасників тендеру — про кількість підприємств концерну, їхні активи, обороти, чистий дохід. Аудитори хотіли бачити обсяг робіт, аби зіставити його із запропонованими коштами і остаточно вирішити, подаватися чи ні на конкурс. НАКО склав лист із відповідним запитом. Однак, попри те, що тодішній голова Наглядової ради пан Згуровський наклав позитивну резолюцію, і обіцянки директора "Укроборонпрому" пана Букіна, ми нічого не дочекалися. Коли головою Наглядової ради став Айварас Абромавичус, знову звернулися з цим питанням і наступного дня отримали необхідну інформацію на електронну пошту", — підкреслила Олена Трегуб.


Перший український BOOMBOX для майбутніх пікапів ЗСУ: стартує благодійний аукціон з унікальними "військовими" лотами Следствие ведут чудаки. Национальное бюро расследований авиапроисшествий хотело повысить статус, а попало в зависимость от министерства. С миру по чартеру - голому рубашка