Главная / Українська мрія

Експерти: економіці України допоможе тільки розвиток культури

16:39 | 11.04.2019
Експерти: економіці України допоможе тільки розвиток культури
Автор: Євген Мирошник

Основу нашої економіки становить сільське господарство та сфера послуг. Значна сума надходить також з-за кордону: в 2018 році $ 11 млрд в Україну перерахували трудові мігранти, це майже на $ 2 млрд більше, ніж в попередньому.

Але навряд чи хтось посперечається з тим фактом, що для здорової економіки важливим є розвиток приватного бізнесу. А в нашій країні підприємцем бути непросто. Йдеться і про високі податки, і про складну бухгалтерію, і про ставлення людей до бізнесу, про підхід до справи. На початку 2018 року 36 тис. Фізичних осіб підприємців закрили свої ФОПи.

Щоб зрозуміти, як знайти надію, набути амбіцій і бажання розвивати економіку країни, кращі фахівці, студенти, викладачі України, а також зарубіжні спікери зібралися в інноваційному містечку Unit.City на конференції Наукової молоді #YSC 2.0 «Економічне майбутнє України».


«Ми опинились у світоглядній, філософській кризі. А, отже, світ потребує “Нового Просвітництва”, — зауважив під час свого виступу світовий експерт з ресурсної ефективності і сталого розвитку, один з ТОП-100 світових мислителів сучасності, Ернст Ульріх фон Вайцзекер. — Замість того, щоб спиратись на доктрину, треба знаходити баланс між людьми та природою, баланс між ринками та державою, між далекоглядністю і короткозорістю. Для цього треба об’єднатися з метою вироблення більш системного підходу. Це також вимагатиме від нас переосмислення науки та освіти».


На конференції виступив  автор світового бестселера «Як багаті країни забагатіли і чому бідні залишаються бідними» норвезький економіст Ерік Райнерт. Вчений сказав, що Україні звернути увагу на такі проблеми як деіндустріалізація і міграція, де перша є причиною другої. Ерік Райтнер також порадив робити не так, як «сильні світу цього» радять, а так як вони самі робили, щоб стати успішними.


«Контраст ведення бізнесу в Україні і на Заході є значним. Можливо, грає роль певне ставлення до плюралізму та гнучкості економіки. Може, саме це впливає на невдачі вашої країни. Книга "Коли гроші вмирають" (When money dies”) розповість вам про бартер і справи, до яких необхідно звернутися, щоб досягти гнучкості економіки»,— сказав норвежець у коментарі виданню Бізнес.медіа.


Автор освітньої платформи Edu Future, засновник міжнародного ліцею «Гранд» та президент міжнародної корпорації «Гранд», к.е.н. Володимир Співаковський  у коментарі  виданню Бізнес.медіа сказав:


«У нас (українців) є одна відмінна риса: ми не маємо амбіцій. Країни, які вириваються з бідності і досягають висот, в першу чергу замінюють слово "мрія" на більш прагматичне — "амбіції". Всі проекти, які розробляються в нашій країні, — локальні. Якщо ми говоримо про галузі, то послухайте, як звучить визначення, наприклад, "деревина". Не може слово “деревина” бути для країни амбітним. Також у нас є величезна кількість партій, які зациклюються на слові "податки". Вони кажуть: "Нам потрібні такі податки, ні, такі податки. Нам потрібно зменшити податки ФОПам на 1-1,5%". Розумієте, це все містечковість. Податки не вирішують жодних проблем. У нас є проблеми із продовольством. Почнемо з того, що використовують слова "аграрний сектор", "сільське господарство". Це не вірно. Нам потрібно міністерство продовольства. Ви розумієте, куди акцент йде? Не просто тракторами орати землю і вирощувати нещасну пшеницю. Ми повинні мати на $ 10 млрд продовольства. А продовольство — це не аграрний сектор. Те процес, а це — результат. Те ж саме стосується енергетики”.


Секретним спікером конференції став експерт з країни, де є Міністерство щастя, — колишній міністр освіти Королівства Бутан Тхакур Поудел. Він висловив несподівану думку: головним компонентом економічної успішності країни є розвинена культура.


«Я вважаю, що Україна — велика країна із чисельним населенням. Існують безліч можливостей для росту, і ваша держава може досягти зірок, — сказав пан Поудел виданню Бізнес.медіа, — Але важливо, щоб суспільство та люди розвивали культури більше, ніж економіку та бізнес. Країни, що досягають політичного успіху, мають передусім успіх у економічних, екологічних та гуманітарних аспектах. Ви можете керувати суспільством і вести народ до його справжньої долі. Це питання справедливості та виправдання. Ці терміни не є рівнозначними. Справедливість йде далеко попереду».


Перед учасниками конференції також виступили директор «Агентства розвитку Дніпра», директор Інституту Олександра Поля, к.і.н. Володимир Панченко, голова венчурного фонду «Nextury Ventures» Ілля Лаурс, CEO UNIT Holdings Костянтин Євтушенко, директор департаменту цифрового банкінгу в «Райффайзен Банк Аваль» Олександр Криштал, адвокат, керуючий партнер та співзасновник АО Arzinger Тімур Бондарєв, керуючий партнер агентства цифрового маркетингу Aimbulance Роман Гавриш, HR- директор Coca-Cola HBC Ukraine & Moldova Наталя Пинта та директор Київського міжнародного економічного форуму Юрій Пивоваров.

Головним чинником розвитку економіки та держави в цілому є ментальні установки її громадян. Якщо сприймати ситуацію у країні виважено і максимально честно, маючи при цьому чіткий план дій, жагу до звершень та морально-етичну основу “під ногами”, то можна досягти значно більших успіхів, аніж сподіваючись на оточуючих. У журналістському дослідженні “Українська мрія” редакція Бізнес.медіа планує зосередити увагу саме на взаємозв’язку майндсету українських підприємців і економічному успіху держави.