Главная / Энергетика

Blackout. Україна повинна негайно поєднати свою енергосистему з європейською

11:31 | 15.09.2017
Впервые Украина подала заявку на присоединение к энергосистеме Европы еще в 2006 году
Впервые Украина подала заявку на присоединение к энергосистеме Европы еще в 2006 году
Автор:

Українську енергосистему потрібно якнайшвидше інтегрувати з європейською. Це дозволить нарешті позбутися критичної залежності від Росії і штучної монополізації внутрішнього ринку та диверсифікувати джерела постачання електроенергії для виробництв. Про це за результатами візиту до «Укренерго» та Національного диспетчерського центру заявив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

Як наголосив заступник Лідера РПЛ з економічної політики, однією з найсміливіших ініціатив «Укренерго» є інтеграція української енергетичної системи до ENTSO-E. Сьогодні 96% нашої енергосистеми технологічно і організаційно пов’язані з Росією, Білорусією та Молдовою і лише 4% (через Бурштинський енергоострів) з ЄС, — саме така ситуація, на думку парламентаря, спричинює енергетичні проблеми України та позбавляє її можливості заробляти на експорті електроенергії до ЄС.

Нардеп наголосив, що ми щорічно недоотримуємо мільярди доларів США і ризикуємо колись нарватись на Blackout. До того ж, через неможливість диверсифікувати джерела постачання електроенергії наші виробництва інколи вимушені суттєво переплачувати за неї, що збільшує собівартість та ціни. Тож, процес інтеграції української енергосистеми з європейською потрібно запустити негайно, не даючи нікому можливості заблокувати цей процес.

На додаток реалізації потребує ще одна стратегічна ініціатива – відновлення експортно-орієнтованого кластеру енергетичного машинобудування.
Це амбітна, але реальна мета. Не лише ж зерно, метал, яблука чи мед продавати за кородон!
Повна енергонезалежність України, висока енергоощадність, індустріальний та інноваційний розвиток – пріоритети команди РПЛ, які ми з Олег Ляшко і колегами крок за кроком втілюємо в життя. Щоб реально підняти рівень життя українців. І тому ми будемо максимально сприяти усім сміливим проукраїнським ініціативам за цими напрямами
Віктор Галасюк
Голова Комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва, Президент Української Асоціації Римського клубу, к.е.н.