Главная / Государство

НАБУ розслідуватиме махінацію Вовка та НКРЕКП

12:04 | 14.02.2017
Ежен Делакруа, «Рицарський двобій», перша пол XIX ст
Ежен Делакруа, «Рицарський двобій», перша пол XIX ст
Автор:

Багатократне підвищення вартості нестандартного підключення до електромереж – це не просто некомпетентність чи безвідповідальність керівника НКРЕКП, а масштабна махінація, яка заслуговує розслідування НАБУ. Про це під час парламентського столу «Вплив тарифної політики на промисловість та економіку» заявив голова Комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва, заступник лідера РПЛ з економічної політики Віктор Галасюк.

Як повідомляється, нардеп зробив депутатське звернення до НКРЕКП, щоб отримати звіти про оцінку, на основі яких встановили нову вартість приєднання: “Минув 10-й день, відповіді від НКРЕКП досі немає. Але прямий запит до ТОВ «Делойт і Туш» виявився більш результативним. Отримав чітку відповідь від керівництва компанії, що компанія не здійснювала оцінку ПАТ «Львівобленерго», ПАТ «Кировоградобленерго», ПАТ «Київобленерго», ПАТ «Прикарпаттяобленерго», ПАТ «ДТЕК Дніпробленерго» з метою встановлення НКРЕКП питомої вартості нестандартного приєднання електроустановок до електричних мереж.”

За словами Галасюка, в ТОВ «Делойт і Туш» повідомили, що вважають загальний принцип розрахунку питомої вартості нестандартного приєднання спірним, а деякі з використаних параметрів розрахунку, які суттєво впливають на результат, недоречними.

Разом з тим, в НКРЕКП посилаються саме на оцінки ТОВ «Делойт і Туш» та ще однієї компанії Big4 при обгрунтуванні нововстановленої вартості нестандартного приєднання до електромереж.

Зупинка інвестицій

Зазначене, на мій погляд, має ознаки умисного злочину, який несе величезні негативні наслідки для української інвестиційної сфери, реального сектору економіки та альтернативної енергетики. Сподіваюсь, за наслідками мого звернення, НАБУ з цим ефективно розбереться. Це нанесло суттєвий удар по новим виробництвам, будівництву і практично вбило нову “зелену” електрогенерацію.
Фактично своїм рішенням НКРЕКП штучно збудували “стіну” від інвесторів, ввели новий “податок” на розвиток та створили бар’єр на вхід до ринку. Інвестори в шоці, зупиняють проекти, згортають інвестпрограми. А очільник НКРЕКП Вовк каже – все гаразд, мовляв, це така нова методика НКРЕКП та авторитетна оцінка активів обленерго від Big4.
Віктор Галасюк
Голова Комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва, Президент Української Асоціації Римського клубу, к.е.н.