Главная / Государство

Податкове ІТ в старому пальті

28.09.2016
Игорь Панов, «Старое пальто», наши дни
Игорь Панов, «Старое пальто», наши дни
Партнер юридичної групи ФІРМА

Державна фіскальна служба України в її сучасній і у всіх попередніх іпостасях є чи не «найкреативнішим» органом державної влади у способах тиску на бізнес.

Ще не так давно фіскали любили жахати платників ПДВ ввімкненням так званого стану «9», чим податкові органи повністю блокували діяльність суб’єкта господарювання. Адже платник ПДВ, маючи «ввімкнений» стан «9», позбавлявся можливості як реєстрації податкових накладних, так подання податкової звітності та опинявся під загрозою позбавлення статусу платника ПДВ. Найпоширенішою підставою для застосування до суб’єкта господарювання стану «9» було самовільне визначення податківцями суб’єкта господарювання таким, що відсутній за своїм місцезнаходженням.

1 січня 2016 року набрав чинності Закон України від 24 грудня 2015 р. №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», яким скасували присвоєння бізнесу стану «9».

Втім, довго «радіти» українським бізнесменам не прийшлось, адже ДФС України не зрадило своїй практиці «однією рукою давати, іншою забирати».

Так, в 2016 році платники податків при реєстрації податкових накладних чи поданні звітності почали масово отримувати від податкових інспекцій «щасливі» повідомлення наступного або схожого змісту: «Можливо, розірвано Договір про визнання електронної звітності» з подальшим блокуванням платника в системі Єдине вікно подання електронної звітності ДФС України.

ДФС України, трактуючи на свій лад норми податкового законодавства та зловживаючи наданими їй повноваженнями, самовільно позбавляє можливості платника податків подати податкову звітність та зареєструвати податкові накладні. Таким чином, система електронного подання звітності замість того, щоб бути використаною як інструмент виявлення «податкових ям» та боротьби з ними, стала коротким повідком, на якому ДФС України в особі її органів продовжує тримати український бізнес.

Як свідчить практика, після блокування платника податків в Єдиному вікні подання електронної звітності керівника чи відповідальних осіб платника податків неофіційними запрошеннями просять з’явитися до місцевої податкової інспекції чи податкової міліції для «діалогу». Зміст таких «діалогів» з податківцями всім давно відомий…

Якщо все ж таки податківці почали безпідставно блокувати платника податків в можливості подання податкової звітності та реєстрації податкових накладних, а з боку представників податкової інспекції відсутні жодні роз’яснення стосовно даної ситуації, платник податків має всі законні підстави оскаржити такі дії податкової до вищого фіскального органу, повідомити про незаконні дії податківців на сервіс «Пульс» та надіслати відповідну скаргу до органів прокуратури.

Що стосується підходів до роботи, які практикує ДФС України, маємо переконання, що активна позиція платників податків у відстоюванні та захисту своїх прав, оскарження неправомірних дій податкових органів буде сприяти реформуванню податкової системи та спонукає головне фіскальне відомство змінювати філософію ставлення до бізнесу не як до джерела виконання індикативних показників, а як до партнера в розбудові економіки нашої держави.

Банкротство или долговое рабство: сколько стоит проигрыш «Нафтогаза» «Газпрому» В Україні припинилося масове закриття ФОП Галасюк: Резервів для заміни штучних коштів МВФ достатньо