Главная / Государство

Українська асоціація Римського клубу та НАН домовились про стратегічну співпрацю

11:06 | 20.03.2017
Адольф Мендель, «Бал з вечерею», 1878
Адольф Мендель, «Бал з вечерею», 1878
Автор:

17 березня 2017 року Президент Української асоціації Римського клубу Віктор Галасюк та Президент Національної академії наук України Борис Патон уклали Меморандум про співпрацю.

Сторони офіційно встановили партнерські стосунки на довгостроковій основі та домовились про спільне проведення досліджень, розробку програмних документів для сталого еко-соціального розвитку України, у тому числі щодо участі України в Стратегії розумних спеціалізацій Європейської Комісії. Меморандум також передбачає проведення спільних публічних заходів, поширення в Україні підходів Римського Клубу та вивчення кращого світового досвіду системного реформування наукової сфери і напрацювання узгоджених пропозицій щодо подальшого розвитку Національної академії наук України.

Під час церемонії підписання меморандуму Президент Національної Академії наук України Борис Патон наголосив на актуальності поширення ідей Римського Клубу у поєднанні з підтримкою української науки. «Римський клуб – це дуже шанована і авторитетна міжнародна організація, яка націлена на вирішення актуальних проблем сьогодення, і наша академія повинна співпрацювати з цією організацією з тим, щоб спільними зусиллями сприяти соціально-економічному розвитку нашої країни», – сказав він у своєму вітальному слові.

«Україна потребує якісно нової моделі розвитку і Українська Асоціація Римського клубу буде одним з її архітекторів та лобістів. Ми цінуємо можливість системної співпраці з Національною Академією наук та вбачаємо в ній великий потенціал синергії», – зазначив під час церемонії підписання Меморандуму Президент УАРК Віктор Галасюк.

«Виклики, з якими сьогодні стикається українська наука, економіка та суспільство, не є унікальними. Римський клуб знає відповіді на багато складних питань і цим досвідом треба користуватись на практиці, у тому числі для модернізації та розвитку української освіти, науки та економіки», – підкреслив асоційований член Римського клубу, віце-президент УАРК Віктор Вовк.

Вітаючи можливість спільного пошуку шляхів впровадження розробок академії, Віце-президент Національної Академії наук України Анатолій Загородній також відзначив важливість розробки пропозицій щодо Стратегії розумних спеціалізацій для України: «Це завдання державного значення, бо, якщо ми йдемо до Європи, то Україна має визначити своє місце в європейському розподілі таких спеціалізацій. А співпраця з Українською асоціацією Римського клубу дозволить значно ефективніше впоратись з цією роботою».

Довідка

Римський клуб – міжнародна неурядова організація, що діє з 1968 р. та об’єднує видатних вчених, державних діячів і промисловців з понад 30 країн світу. Покликання Римського клубу – бути каталізатором вирішення глобальних проблем людства. З метою популяризації ідей Римського клубу та їхньої адаптації й розвитку на національному рівні в світі працюють 35 національних асоціацій Римського клубу.

Українська Асоціація Римського клубу заснована в 2005 році та налічує кілька десятків авторитетних вчених, державних та громадських діячів, промисловців та підприємців.