Главная / Государство

Валерій Лозицький: Потужності деревообробників вищі за видобуток сировини

18:27 | 02.12.2016
Валерій Лозицький: Потужності деревообробників вищі за видобуток сировини
Автор:

30-го листопада відбувся круглий стіл «Мораторій на експорт лісу: результати та перспектива» у колі парламентарів, урядовців, виробників, експертів, громадських діячів та представників бізнес-асоціацій

Цифри говорять самі за себе

На сьогодні склалася непроста ситуація по забезпеченню бізнесу деревиною. Люди свого часу вклали і продовжують вкладати інвестиції, повіривши, що в державі буде мораторій. Це дало б їм можливість купувати деревину по адекватній ціні і створювати додаткову вартість продукції. Щоб вирішити це питання, треба вирахувати, скільки деревини заготовляється і споживається. І вже від цього балансу прийняти рішення на рівні держави, чи потрібен той мораторій чи ні.

Потужності фанерників розраховані на 650 тис. кубометрів сировини, в той час, як заготівля на рівні 450 тис. По дубу – в країні близько 600 тис. кубометрів сировини, при потребах промисловості понад 1 млн. Ці підприємства створюють додаткову вартість продукції і експортується, приносячи валюту державі. Тому на перехідний період мораторій однозначно потрібен.

Найперше в державі повинна бути розроблена програма розвитку лісопромислового комплексу – і лісового господарства, і деревообробників. На сьогоднішній день ми не бачимо між ними партнерства. Якщо воно з’явиться – це піде на користь державі. Друге – потрібно прийняти закон про ринок деревини: забезпечення деревиною МСБ і великого бізнесу. Бажано, щоб стартова ціна в усіх сферах міжнародного господарства формувалася прозоро. В галузі збільшиться кількість робочих місць, надходження валюти і з кожним роком буде поглиблена переробка деревини – ми відійдемо від напівфабрикату.
Валерій Лозицький
Голова асоціації лісозаготівельних та деревообробних підприємств "Чернігівлісдеревопром"