Через африканські хвороби галузь тваринництва України може опинитися під загрозою знищення

Сьогодні, 27 вересня, Асоціація виробників молока, Асоціація свинарів України і Всеукраїнська Аграрна Рада зібрали експертів, представників влади та бізнесу, щоб обговорити загрозу загибелі тваринницької галузі в Україні та позбавлення країни експорту – «Відкритий третій фронт війни з боку Росії проти України – біологічна війна».

У заході взяли участь голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, національний експерт ФАО Віталій Башинський, голова Всеукраїнської Аграрної Ради Андрій Дикун, віце-президент «Асоціації свинарів України» Оксана Юрченко, лікар ветеринарної медицини Асоціації виробників молока Ігор Присяжнюк, Валерій Колоша, власник ПСП "Пісківське", заступник директора ТОВ Агрікор Холдинг Юрій Гудзь.

Під час прес-конференції обговорювали дві смертельні хвороби – АЧС та нодулярний дерматит ВРХ (заразний вузликовий дерматит). Остання наступає на Україну зі сторони Росії і може позбавити країну тваринницької та молочної галузей.

Проблема серйозна

Через АЧС ми вже не експортуємо свинину. Єдиний ринок, який для нас залишився відкритим – грузинський. Саме до Грузії ми експортуємо лише живих свиней, і то тільки тому, що в них також є ця хвороба. Нодулярний дерматит оточує Україну із заходу та сходу. Якщо зі сходу наші сусіди боряться із вірусом, то в Росії – ні. І саме із боку останньої хвороба вже у травні може бути в Україні. Єдиний порятунок від страшного вірусу – вчасна вакцинація ВРХ у буферній зоні (прикордонній зоні). Уже зараз потрібно, щоб РНБО дала своє бачення ситуації та визначила рівень загрози. Якщо рівень небезпеки високий, то тоді Кабмін повинен дати дозвіл для закупівлі вакцини. Без цього зробити масову закупівлю вакцини ми не можемо
Виталий Башинский
Директор департамента ветеринарной медицины Государственной ветеринарной и фитосанитарной службы