Главная / Кадры

Майбутнє НАУ в світлі корупційного скандалу

18:33 | 30.08.2016
Майбутнє НАУ в світлі корупційного скандалу
Автор:

Нові кадрові призначення і перспектива спостережних рад

Міністерство освіти призначало в НАУ нового керманича - виконуючим обов`язки ректора стала Тетяна Іванова. Попередник Іванової на цій посаді, теж виконуючий обов`язки, Володимир Харченко був затриманий минулого тижня в п`ятницю працівниками НАБУ під час отримання хабара; йому також інкримінують незаконний розподіл майна університету. Тепер йому загрожує ув`язнення строком до 12 років.


Спостережні ради при університетах

В вищих навчальних закладах корупційні дії вчиняються як щодо студентів, так і щодо викладачів – про це свідчать проведені дослідження. Процедура відбору кандидатів на вакантні посади повинна відбуватися відкрито і максимально прозоро. Вузи повинні турбуватися про наявність конкурсу, а не проводити формальну процедуру. Звичайно, автономія вузів, яку повільно усвідомлюють керівники, все-таки може схиляти окремих осіб до вчинення корисливих вчинків. Однак, цьому може протидіяти створення спостережних рад при університетах, при цьому до їх складу повинні входити поважні авторитетні громадяни, щоб не було взаємопоруки. Така рада може бути інструментом прозорості прийняття рішень фінансово-матеріального характеру, стримувати бажання використати приміщення чи інше майно для власного збагачення. Це звичайна практика в зарубіжних університетах.
Зоряна Черненко
Директор агенції "Право і здоров'я"
А от Єгор Стадний з приводу майбутнього НАУ сповнений песимізму:

Курс на втечу

НАУ вже нічим не зарадиш. Молодим викладачам та аспірантам, які намагаються хоч якось показати, що в НАУ можна викладати та досліджувати, потрібно тікати звідти. В найближчій перспективі цим університетом не будуть керувати люди, які були би зацікавлені в розвитку інституції, а не наповненні своєї кишені. Інших закладів з таким спрутом у нас мало.
Єгор Стадний
Виконавчий директор Аналітичного центру CEDOS