Міністерство економічного розвитку і торгівлі України розробило «Експортну стратегію України: Дорожня карта стратегічного розвитку торгівлі 2017 – 2021» та опублікувало її на сайті 28 березня. Однак вона може просто «лягти в шухляду», не принісши користі економіці та країні. Про це заявив на своїй сторінці на facebook Віктор Галасюк, голова Комітету ВРУ з питань промислової політики та підприємництва, заступник лідера РПЛ з економічної політики.

Як пояснив нардеп, документ не містить ані цільових обсягів українського експорту, ані цільової структури експортного кошику й географічної структури збуту, яких прагне Україна. Не кажучи вже про відсутність оцінки впливу «Експортної стратегії» на макропоказники: виробництво, інвестиції, зайнятість та ВВП.

Стратегія – це коли є розуміння поточної ситуації, «точки призначення», інструментів і механізмів переходу з поточного до бажаного стану та необхідних ресурсів. В іншому випадку — це або мрії, або окозамилювання
Віктор Галасюк
Голова Комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва.

Крім того, голова Комітету підкреслює, що документ порушує Закон про експортно-кредитне агенство як в частині строку створення ЕКА (законом Кабміну відведено на це 6 місяців, а не півтора роки як передбачає стратегія), так і в частині функцій і завдань ЕКА (закон передбачає створення експортно-кредитного, а стратегія лише експортно-страхового агентства, функції якого є значно вужчими). Якщо не вжити заходів щодо суттєвого удосконалення Експортної стратегії, вона просто «ляже в шухляду» – переконаний нардеп.