Главная / Знания

Рушієм сучасної економіки надалі стає креативний клас — експерт

15:20 | 17.03.2015
Рушієм сучасної економіки надалі стає креативний клас — експерт
Автор: webmaster webmaster
В сучасній економіці на перший план виходить креативний клас, що спирається на інтелектуальний потенціал та майстерність широких верств населення, пише на шпальтах БІЗНЕСа Оксана Мельничук, експерт з питань культурної політики та нарощування потенціалу, консультант міністрів культури України, радник директора Національного інституту стратегічних досліджень. 

 Глобальні цифрові технології, які з’явились у XXI столітті, спричинили появу нової потужної галузі — «креативної економіки», в основі якої лежить індивідуальна творча ініціатива, навички та талант, що забезпечують виробництво матеріальних та нематеріальних цінностей, заснування нових робочих місць завдяки продукуванню та використанню інтелектуальної власності — творчого потенціалу особистості і нації в цілому. 

Що являє собою креативна економіка. 
Це особливий сектор економіки, що ґрунтується на інтелектуальній діяльності. 

Креативна економіка — це особливий сектор економіки, що ґрунтується на інтелектуальній діяльності. В рамках креативної економіки формуються нові економічні моделі, новий спосіб соціальних стосунків, нові культурні парадигми. 

Хто ввів у обіг термін.
Журнал BusinessWeek.

Концепт «креативна економіка було введено в обіг журналом BusinessWeek в серпні 2000 р. Світовим лідером в цій галузі визнано Великобританію: саме британці розробили та продовжують розробляти правову базу, стратегічні та політичні документи задля розвитку національної економіки через економічну, культурну та соціальну взаємодію. 

Який зиск світові від креативної економіки.
Внесок у світовий ВВП на рівні 3,4%.

За даними доповіді ООН «Культура та розвиток», частка творчих галузей економіки складає більше 3,4% у структурі світового валового внутрішнього продукту (ВВП), або приблизно $1,6 трлн, що майже удвічі перевищує розрахунковий обсяг надходжень від міжнародного туризму. Креативна економіка є одним з секторів глобальної економіки, що найдинамічніше розвивається. Світові темпи його зростання складають 4,3-17,6% (в країнах Близького Сходу — 17,6%, в країнах Африки — 13,9%, в країнах Південної Америки —11,9%, в країнах Азії — 9,7%, в країнах Океанії — 6,9%, в країнах Північної і Центральної Америки — 4,3%). Річні темпи зростання креативної економіки удвічі перевищують темпи зростання сфери послуг і в чотири рази — сфери виробництва. 

Що призвело до виникнення «креативної економіки».
Нездатність старих адміністративних системі країн Європи впроваджувати реформи за планом Маршала після завершення Другої світової війни.

Існуюча адміністративна система країн, що отримали допомогу за планом Маршала, критично не встигала за їх розвитком. Коли таке відставання почало гальмувати прогрес, було впроваджено нове державне управління – «публічне управління державою».

Що становить собою модель «креативної економіки».
Поєднання найкращих практик менеджменту. 

Таке управління має акцентувати свою увагу на виробленні прогресивної моделі, що поєднує найкращі практики менеджменту: 
- автономію управління, що передбачає високу компетенцію; 
- управління змінами; - впровадження процедури аудиту та контролю за результатами; 
- введення оцінки вдосконалень; 
- розробку механізмів просування та популяризації; 
- горизонтальне партнерство. 
Такий концепт ґрунтується на людино-центричній моделі розвитку, яка виходить з необхідності створення соціально-економічної системи, здатної до саморозвитку та якісного зростання, і передбачає нову якість головного капіталу нашої епохи — людини. 

 Що є рушійною силою «креативної економіки». 
Прагнення будь якої людини до кращого життя. 

Позитивний фактор полягає у тому, що в своєму прагненні бути щасливою людина вивільняє колосальний творчий потенціал і її творча діяльність не знає меж. Негативний — в тому, що в своєму прагненні бути щасливою людині доводиться долати деколи неймовірні труднощі та перешкоди, і тоді її творча енергія спрямована не на розвиток, а на подолання труднощів, що значно уповільнює розвиток. 

Які напрямки особистого розвитку українці вважають пріоритетними. 
Зміцнення сім'ї та зусилля, спрямовані на покращання суспільства. 

За підсумками опитування щодо життєвих пріоритетів, українці визначили такі найважливіші для себе завдання: 
- створення хорошої сім’ї та виховання дітей (95,7% опитуваних); 
- одержати якісну освіту (1,6%); 
- отримувати задоволення (1,1%); 
- зробити щось важливе для своєї країни (0,8%); 
- стати знаменитим (0,6%); 
- здобути владу, високе становище (0,2%). 
Завдання держави в цьому контексті полягає в створенні таких умов, аби людина витрачала якомога менше енергії на подолання перешкод, вивільняючи її для виявлення свого потенціалу. 

«Ось приклад того, навколо яких ідей варто розвивати регіональну місцеву політику», - зазначила автор публікації.

Довідка: Оксана Мельничук, докторська школа політичної філософії, соціології влади Паризького університету Paris 7 DenisDiderot, Вища школа культурних політик Міністерства культури та комунікацій Франції, експерт з питань культурної політики та нарощування потенціалу. Консультант міністрів культури України (2005 р., 2011-2012 рр.), радник директора Національного інституту стратегічних досліджень (2011-2014 рр.) 

 Статтю підготовлено за матеріалами «Практичних рекомендацій щодо організації робіт у сфері публічної політики» під керівництвом Віри Нанівської, аналітичної доповіді «Культурні практики населення та культурна політика в Україні» під керівництвом Андрія Єрмолаєва, доповіді ООН «Культура та розвиток», Стратегії ЄС 2020.