Адвокат, соучредитель юридической компании "Аймрайт"

В Україні функціонує велика кількість малих та середніх підприємств, з’являються нові компанії — працюють вони переважно в сфері послуг та торгівлі. Ті, хто не перший рік на ринку, вже мають певний досвід побудови стосунків з компаніями-партнерами.

Укладення договорів про співпрацю є достатньо складним процесом. Над ним потрібно попрацювати обов’язково із залученням фахівців з права, щоб створити прийнятну та ефективну модель стосунків з іншим підприємством, а також прорахувати можливі ризики та форс-мажорні обставини. Тому розглянемо кілька ризикованих ситуацій за господарськими договорами.

По-перше, існує можливість відмови партнера від укладення договору після проведення переговорів. Це може виникнути у разі необхідності зміни попередніх умов договору та у разі недобросовісності партнера. До того ж залишається вірогідність, що партнер (постачальник або покупець) перейде до компанії-конкурента (покупця або постачальника), які можуть запропонувати кращі умови операції або просто бути більш готовими якісно оформити розміщення замовлення.

Для уникнення цих ситуацій рекомендую складати протокол про наміри. В ньому потрібно визначити строк, протягом якого договірні сторони можуть вносити необхідні зміни, і вказати розмір матеріальної відповідальності сторін у разі відмови від підписання контракту.

По-друге, існує ризик укладання компанією договору на умовах, що відрізняються від найбільш прийнятних або звичайних для підприємства і галузі в цілому. Він може виникнути, коли компанія не має достатнього досвіду, постійних і перевірених партнерів і достатньої гнучкості, що дозволяють укладати більш складні контракти на вигідних умовах.

По-трете, є ризик укласти договір з недієздатними або неплатоспроможними партнерами (контрагентами). Йдеться про закупівлю певних товарів або надання послуг з постачальниками (контрагентами), які не в змозі виконати своїх зобов'язань через важке фінансове становище.

Для уникнення подібних ситуацій та втрат підприємствам необхідно з особливою ретельністю аналізувати платоспроможність як постачальників, так і споживачів. Перевірити репутацію на ринку свого потенційного партнера можна, запросивши в нього документи, які підтверджують успішне виконання робіт в минулому, договорів з іншими підприємствами. Відмова ж в наданні інформації та документів має насторожити. Багато успішних підприємств пишаються своїми проектами та результатами роботи.

Якщо ж перевірити надійність кандидата власними силами неможливо, можна залучати відповідні компанії, які надають послуги щодо аналізу ринку та потенційних гравців на ньому. Консалтингові агентства, аудиторські компанії, певні юридичні компанії, які працюють з підприємствами у відповідній галузі економіки. Авжеж, послуги за аналізу можуть коштувати недешево, але таким чином ви можете уникнути великих фінансових втрат в майбутньому.

И на останок — ризик затримки виконання партнерами чинних договірних зобов'язань може призвести до серйозних втрат виробника. Він пов'язано з порушенням графіків постачань та виконання відповідних робіт партнерами. Такі затримки можуть відбуватися як з вини партнерів, так і через невиконання зобов'язань їх контрагентів. Наприклад, транспортними компаніями або банками в процесі оплати продукції.

В цьому разі важливе дотримання всіх пунктів договору в частини ведення листувань та перемов, складення додаткових угод або внесення змін до існуючого договору. Крім того, треба своєчасно реагувати на неналежну роботу партнера — наголошувати на недоліках роботи або подавати позов до суду.

Ризиків потрапити у неприємну ситуацію дуже багато, їх можна перераховувати довго. Впевнений, що великою допомогою кожному суб’єкту господарської діяльності має бути наявність щоденної юридичної та бухгалтерської підтримки. Ефективна та злагоджена робота професійних правників та фінансистів на підприємстві завжди дає свої плоди.

У будь-якому разі важливо дотримуватись усіх необхідних процедур щодо укладення договорів та ведення листувань з партнерами. Дотримання термінів, які закріплені законодавством України, а також збереження усіх документів надає переваги щодо успішного рішення на вашу користь в судових установах.

Выходить на рынок международной доставки означает совершенствовать собственные стратегии «Образцовая» КСО. Устранит ли бизнес социальную несправедливость? Уроки выживания. Как застройщику конкурировать в сети