Голова Комітету підприємців агропромислового комплексу при ТПП України Олег Юхновський в бліц-інтерв’ю прокоментував БІЗНЕСу хід підготовки до Міжнародному форуму з питань інтеграції та кооперації «InCo Forum» (м. Запоріжжя), одна з трьох секцій якого присвячена питанням розвитку вітчизняного агропромислового комплексу.

-- Які питання будуть винесені на обговорення Форуму і яка ціль стоїть перед учасниками вашої секції?

-- Запорізькі аграрії і місцеві спеціалісти Торгово-промислової палати дуже активно приймають участь у громадському житті та професійних дискусіях, як на рівні регіону, так і на рівні держави. Тому будь-які заходи, що проводяться в Запоріжжі, завжди прогнозовано цікаві.

На форумі ми хотіли би означити спільне бачення запорізьких аграріїв в ключових проблемних питаннях галузі. Вони стосуються трьох напрямків – державної підтримки національного виробника, податкове законодавство і останні зміни в земельному законодавстві. В такому контексті ми будемо вибудовувати нашу дискусію. І було б дуже добре, щоб до неї долучилися фахівці з інших регіонів.

На сьогодні маємо три актуальних законопроекти щодо ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні. І мусимо визнати – однозначного рішення в цьому найбільш болючому питанні для держави, бізнесу та суспільства, не має.

Той факт, що парламентський комітет знову ініціює парламентські слухання щодо земельних питаннь, це ще раз підтверджує надзвичайну важливість проблеми. Є дуже багато питань, на які запропоновані законопроекти не дають відповіді, і дуже багато ризиків які можуть виникнути в разі реалізації цих ініціатив. Переважна більшість сільськогосподарських виробників їх не підтримують, оскільки небезпідставно побоюються створення непрозорої альтернативи ринку земель сільськогосподарського призначення.

На форумі ми плануємо напрацювати та зафіксувати чітку позицію аграріїв, щоб потім донести цю думку до органів державної влади. Не хочу забігати наперед, але передбачаю дуже жваві дискусії.

-- Як ви оцінюєте перспективи взаємодії фінансового та агросектору? Які існують проблеми та шляхи вирішення у питаннях фінансування агровиробників?

--Усі питання, які ми обговорюємо, так чи інакше мають відношення до інвестиційної привабливості галузі та можливості залучення в неї інвестиції. Якщо підходити з цієї точки зору до запропонованого проекту бюджету на наступний рік, то закладені в нього 300 млн. грн. на компенсацію кредитних ставок для аграріїв – це не та сума, яка може істотно вплинути на залучення кредитних ресурсів в АПК. Я вважаю, що ця стаття державних видатків має бути суттєво збільшена для того, щоб дати можливість розвиватися як аграрному, так і фінансовому сектору. Вкрай необхідна окрема програма для підтримки дрібного, малого та сімейного агробізнесу.

Важливо також чітко визначити цільові пріоритети у використанні коштів донорів та міжнародних фінансових структур. Тут також є уже багато питань. Нажаль, вимушений констатувати, що сьогодні ні міністерства, ні уряд не мають чіткого бачення, яким чином навіть ці мізерні кошти використати максимально ефективно. Нема системного підходу, є окремі намагання в терміновому порядку вирішити ту чи іншу проблему.

-- Як би Ви охарактеризували фактори конкурентноспроможності Запорізької області на вітчизняному агроринку?

-- Регіон дуже активно займається сегментом зернових, і так само потужно розвиває бізнес на вирощуванні та переробці олійних культур. Це дві ключові позиції, де область займає ведучі позиції на вітчизняному ринку. Досягаючи цього за рахунок передових агро технологій та інновацій.

--Чи розглядаються стратегії відходу від сировинної моделі агровиробництва?

-- Якщо ми говоримо про позицію уряду і профільного міністерства в цьому питанні, то ідеї відходу від сировинної моделі залишаються на рівні розмов. А необхідно вести діалог з бізнесом на рівні економічних стимулів. Поки що таких не передбачається. Добре, що хоч в чомусь ми маємо певну підтримку. Нещодавно уряд скасував державне регулювання цін, і хоча у вигляді пілотного проекту, але я вважаю - це крок вперед. Також прийнято рішення про скасування оптових ліцензій для виробників в галузі виноробства. Але це точкові рішення, потрібно проводити ще колосальну роботу в цьому напрямку. InCo Forum саме і є тією платформою, де напрацьовуються стратегії, ідеї та пропозиції реальних виробників до уряду та депутатів.