Главная / Медиа-бизнес

КІНОПОЛІТИКА: 1 мільярд на кіно від Кабміну, стипендії режисерам від Президента

12.11.2018
КІНОПОЛІТИКА: 1 мільярд на кіно від Кабміну, стипендії режисерам від Президента

Мабуть, з активізацією передвиборчої компанії, «аукціон небаченої щедрості» з роздачі державних коштів у сфері кіно триває. Не встиг Володимир Гройсман зробити в ФБ красиву (з картинкою дубляжної досточки) заяву про мільярд на кіновиробництво закладений Кабміном до Бюджету 2019, як буквально через кілька днів Президент підписав розпорядження №202 / 2018-рп про президентські стипендії молодим кінематографістам.


Голова Держави призначив грант у розмірі 45 тисяч гривень Анні Дудко для виробництва анімаційного фільму «Сама собі тут» (Студія «Червоний собака»). Режисерові Владиславу Робському виділено 100 тисяч гривень для виробництва неігрової короткомтражки «Я був народжений не для війни» («Фреш Продакшн Ю Ей»), и 75 тисяч гривень призначено Дмитру Сухолитскому-Собчуку на альманах сценаріїв «Теrrаrіum. Сценарна резиденція» (ГО «Кінозона»).



Ми вітаємо молодих кінематографістів з можливістю реалізувати свої проекти. Але сам підхід наших державних діячів до формування кінополітики викликає питання. Замість реалізації проекту системної підтримки індустрії, наприклад ратифікації законопроекту про Кіно, яка запускає систему «Кешрібейт», або вирішення проблеми «муніципальних кінотеатрів», чи аудіо-візуального піратства, ми бачимо показову «роздачу слонів», що формує патерналізську звичку кіноспільноти, в дусі розподілу Держпремій СРСР, але ніяк не сприяє розвитку сучасного, конкурентного ринку кіноіндустрії.

Єдине, що останнім часом було дійсно здійснено на системному рівні, - це підтримка Кабміном закону про «Еврімаж», завдяки якому у наших кінематографістів з'явиться можливість активізувати проекти ко-продукції, та вихід на Європейський ринок прокату. Але його ще треба «проголосувати» в Раді, та імплементувати.


Благо не тільки професіонали, але і глядачі сьогодні розуміють проблематику. Ось лише кілька реплік, з парадної прем'єрської ФБ стрічки:

Василь Камінський: "Підтримка українського кіно - це дуже кльово �� Але скільки з них окупилися? Проблема в тому,що стрічок може бути 100500 . Адже чимало з них провалюються в прокаті. З цим потрібно щось робити. (+ звертайте увагу на якість картин. А то нам треба якісне кіно, на яке будуть ходити глядачі))"

Nadiyu Ovcharenko: "Зняті українські фільми дуже погано анонсуються... Треба більше розповсюдження..."

Джафф Джедаефф: "Тіка тре, щоб глядач ходив на це кіно. Щоб потім митці не скиглили у фб, як це було з "позивним", Мої знайомі ходили на розпіареного "Бобота". 20 хвилин. Пішли, бо рідке лайно."

Pavlo Mandryk: "Майже кожний фільм, спонсорований державою, провалюється в прокаті. Цікаво чи знає про це прем'єр?"

василь горват: "І не забувати, що справді патріотичне кіно - це якісне україномовне кіно. Я не хотів би, щоб наші податки йшли у кишені бездарних спекулянтів які розмахують сценаріями про УПА, АТО."

Олексій Вайс: "Цікаво а як працює кіноматограф в США там теж держава фінансує чи можливо потрібно створити умови та закони де запрацює не державний механізм а механізм бізнеса."

Вячеслав Переймывовк: "В нормальной стране убрали бы налоги на 10 лет, и пошлины на ввоз необходимого оборудования. Но у нас боров пиарится на том, что распилит лярд.... так и живем((("

Надія Савіцька: "Ще один спосіб дерибану…"


Сподіваємося, що передвиборча гонка остаточно не вб'є розуміння необхідності системних дій з розвитку індустрії, і вироблення відповідної політики. Спробуємо спільними зусиллями не тільки відслідковувати, але й коригувати напрямок "Держдумки".

Ну і, без відходу від каси… ВСІМ ДИВИТИСЬ УКРАЇНСЬКЕ КІНО! :)

Саша Кірсанова


28 февраля состоится практикум «Управление финансами для собственников бизнеса» от компании «Бизнес-Конструктор» Эффективными управленцами не рождаются: 5 февраля стартует двухмесячная программа подготовки исполнительного директора Фестивальні випробовування маріупольської «Театральної брами»