Главная / Медиа-бизнес

КІНОПОЛІТИКА: Держбюджет на кіно. Кому? Скільки? І навіщо?

20.11.2018
КІНОПОЛІТИКА: Держбюджет на кіно. Кому? Скільки? І навіщо?

Опубліковано проект Закону про Держбюджет України з правками до другого читання, який сьогодні направлено на ознайомлення депутатам, з тим, щоб можливо був проголосований вже цього четверга 22 листопада.

У тому, що стосується витрат і міжвідомчих розподілів управління держ коштами в сфері кіно, на сьогоднішній день бюджет передбачає:

  • Програма "Забезпечення функціонування Українського культурного фонду, підтримка проектів, виробництва (створення) і розповсюдження фільмів патріотичного спрямування" - загальний фонд 708 007,8 тис. Грн., (Забезпечення функціонування УКФ і виробництво (створення) і розповсюдження фільмів патріотичного спрямування. )
  • Програма "Керівництво та управління у сфері кінематографії" витрати - 12 511,6 тис. Грн (бюджет Держкіно на внутрішні потреби)
  • Програма "Державна підтримка кінематографії" - 508 300,0 тис. Грн., (В тому числі по загальному фонду - 505 300,0 тис. Грн., За спеціальним фондом - 3 500,0 тис. Гривень).
  • Програма "Гранти Президента України молодим діячам мистецтва для створення і реалізації творчих проектів у сфері кінематографії та премії за видатні досягнення в галузі кінематографії" - 420,0 тис. Грн.

У другому читанні до бюджету передбачалося внести наступні зміни:

- Найменування бюджетної програми за кодом 1801140 викласти в такій редакції: "забезпечення функціонування Українського культурного фонду, в тому числі здійснення Фондом заходів з підтримки проектів"; (Враховано не було).

- Передбачити по загальному фонду видатки за новою бюджетною програмою "Виробництво (створення) і розповсюдження фільмів патріотичного спрямування" (код 1801180) в сумі 50.000 тис. Грн; (Було враховано).

Т.ч. пропозиція Держкіно по збільшенню витрат Держкіно, (сьогодні це 521 млн. 231,6 тис. грн. (з них 3 млн. грн. - власні доходи) до 1 млрд. 490,3 млн. грн за програмою «держпідтримки кінематографії», і на 9,9 млн. грн на керівництво та управління, (в тому числі на упорядкування зарплат з урахуванням інфляції, або оплату відряджень по презентації українських стендів на міжнародних ринках) враховано не було. Точніше, з подання Кабміну, 708 млн. вирішено було перерозподіляти безпосередньо через Мінкульт і УКФ.

З іншого боку, в теперішній редакції відсутні витрати на оплату діяльності тільки створеної Ради з Підтримки Кінематографії (7,3 млн. Грн.), членські внески України у «Єврімаж» - Європейський фонд підтримки спільного виробництва і прокату кіно (4,5 млн. Грн .) без яких наші кінематографісти не зможуть претендувати на системну грантову підтримку Європейських фондів, і можливість прокату на Європейських ринках.

Крім того, 50 млн. Грн. на програму Мінкульту «Виробництво (створення) і розповсюдження фільмів патріотичного спрямування" забезпечує менше 50% запланованих на рік коштів. За словами міністра культури, щоб виконати всі зобов'язання перед учасниками програми тільки в 2019гг, відомству необхідно буде виплатити 105 млн. грн.

Ну і найсумнішим в бюджетному аналізі, залишається те, що держава за інерцією адресно вкладається в кіновиробництво, не забезпечуючи інфраструктурну підтримку в індустрії. Зокрема, в розвиток муніципальної мережі кінотеатрів, в боротьбу з аудіо-візуальним піратством, або в запуск ринкових, а не патерналістських, індустріальних стимулів, закладених у механіку кеш-рібейтов (cash-rebate.), Законодавчі та бюджетні норми за якими так і були на жаль імплементовані.

Питання принципів і напрямки формування держполітики у сфері кіно сьогодні не менш важливі, ніж бюджетування галузі, навіть у передвиборчий рік. :) У зв'язку з цим цікава думка депутатського корпусу, так чи інакше пов'язаного з кіно-проблематикою: Микола Княжицький, Ірина Подоляк, Вікторія Сюмар, Грігоргій Шверк, ну і звісно, тих кінокерманичей, хто курирує держпрограми: Пилип Іллєнко, Євген Нищук, Юлія Федів ... Ваша оцінка бюджетних пропозицій і специфіки держпрограм?

Ну і як вже прийнято в ММ.. ВСІМ ДИВИТИСЬ УКРАЇНСЬКЕ КІНО!

Саша Кірсанова для ММ

28 февраля состоится практикум «Управление финансами для собственников бизнеса» от компании «Бизнес-Конструктор» Эффективными управленцами не рождаются: 5 февраля стартует двухмесячная программа подготовки исполнительного директора Фестивальні випробовування маріупольської «Театральної брами»