Главная / Медиа-бизнес

КІНОПОЛІТИКА: #FreeSentsov - дайджест подій на підтримку українського режисера

20.11.2018
КІНОПОЛІТИКА: #FreeSentsov - дайджест подій на підтримку українського режисера

Колеги та громадськість по всьому світу продовжують вимагати звільнення Олега Сенцова, українського кінорежисера, сценариста і письменника, що засуджений в 2015 році в Росії на 20 років в'язниці за звинуваченням у тероризмі.

Ув’язнення Олега Сенцова в російській тюрмі – болюча рана на тілі не лише українського кінематографу, а й у серцях кожного, хто розуміє, за що Україна платить таку жертву. Не бажаючи миритися з несправедливістю, колеги продовжують влаштовувати різноманітні акції на підтримку українського кінорежисера, а міжнародна спільнота підтримувати його право на свободу.

15 листопада в Лондоні пройшла церемонія нагородження премією імені Сергія Магнітського, яка присуджується за видатні заслуги в галузі захисту прав людини. Цього року крім Олега Сенцова її лауреатами стали британський журналіст Еліот Хіггінс, сенатор Джон Маккейн, юристи з Гватемали Роландо Альварадо і Вікторія Сандовал.

14 листопада Олегові Сєнцову присвоїли премію проекту «Платформа європейської пам’яті та совісті». Проект заснований в 2011 році і досліджує діяльність і злочини тоталітарних європейських режимів 20-го століття.

10 листопада накануні візиту Путіна до Парижу, у столиці Франції відбувся мітинг на підтримку Олега Сенцова та інших політв’язнів, котрі утримуються в російських тюрмах. У зібранні взяли участь режисери Акі Каурисмякі, Жан-Люк Годар, Леос Каракс, Режис Варнье, Мішель Хазанавічус, Атом Егоян, Сергій Лозниця, Андрій Звягінцев, а також актори, продюссери, сценаристи та інші представники світової кіноіндустрії. Учасники акції вимагали прийняття у Євросоюзі документу, на кшталт «закону Магнітського». Він, на їхню думку, допоміг би притягнути до відповідальності винних у незаконних арештах.

25 жовтня стало відомо, що Олег Сенцов був удостоєний премії ім. Сахарова «За свободу думки». Премія Сахарова щорічно вручається людям, які відзначились на ниві захисту прав людини, розвиток демократії, забезпечення верховенства права. Нагородження лауреатів заплановане на 12 грудня. І хочеться сподіватися, що Олег зможе особисто отримати нагороду.

До цього, 23 жовтня, українському режисерові було присуджено польську премію «За людську гідність».  що вручається за самовіддану і безкомпромісну діяльність щодо захисту прав людей, які зазнали переслідувань і репресій, за непохитну позицію в захисті прав особистості і повагу до людської гідності.

16 жовтня стало відомо, що режисер «Кіборгів» Ахтем Сеітаблаєв візьметься до екранізації п’єси Олега Сенцова «Номери», театральна прем’єра якої запланована на кінець грудня 2018 року.

А тим часом з російської колонії, де утримується Сенцова прилетіла добра звістка. Правозахисник Микола Щур повідомив, що отримав листа від свого підзахисного, в якому він повідомляє, що завершив 145-денне голодування і наразі почуває себе краще.

Тож будемо сподіватись на краще, і підтримувати Олега всіма можливими засобами… #FreeSentsov 


28 февраля состоится практикум «Управление финансами для собственников бизнеса» от компании «Бизнес-Конструктор» Эффективными управленцами не рождаются: 5 февраля стартует двухмесячная программа подготовки исполнительного директора Фестивальні випробовування маріупольської «Театральної брами»