Главная / Обзор СМИ

Чи можна купити актуальний смартфон до 6000 гривень

00:06 | 23.11.2022
Чи можна купити актуальний смартфон до 6000 гривень

Це завдання не з легких, оскільки за час війни ціни на смартфони та інші товари значно виросли. Якщо порівнювати їх з довоєнним періодом, то можна дійти висновку, що в середньому вони піднялися на 2000-2500 гривень. Тому в ціновому діапазоні до 6000 гривень знайти актуальний телефон стало набагато важче. Але це все ж таки можливо.

Який смартфон можна вважати актуальним, його характеристики

Почати слід з того, що у різних користувачів різні потреби. Одні купують смартфони виключно, щоб підтримувати зв’язок з близькими, а інші для фото- та відеозйомки чи ігор. Тому тема актуальності достатньо гнучка.

Якщо ж підійти до питання з боку загальноприйнятих критеріїв сьогодення, то можна визначити середні характеристики, які повинен мати сучасний смартфон. До них відносяться наступні:

  1. Оперативна пам’ять. Вона відповідає за те, з якими завданнями зможе впоратися пристрій та їхню кількість. Мінімальним нормальним показником вважається 4 Гб.
  2. Внутрішня пам’ять. Для зберігання відео, фото, ігор та інших даних її повинно бути багато. Телефон, де її менше, ніж 64 Гб, краще не купувати. Якщо в цілях економії ви захочете придбати модель з 32 Гб внутрішньої пам’яті, майте на увазі, що третину цього об’єму або навіть більше може зайняти система.
  3. Процесор. Впливає на загальну продуктивність та потужність гаджета. Бажано шукати пристрій на SoC від Qualcomm. Якщо знайти не вдалося, вибирайте серед варіантів на SoC від Mediatek. Бажано, щоб максимальна тактова частота становила не менше 2 ГГц.
  4. Тип та роздільна здатність екрану. В цьому ціновому сегменті можна знайти модель з матрицею OLED або AMOLED (це найкращі екрани на даний час). Але це буде дуже важко. Тому краще дивитися на пристрої з IPS-матрицями. Хорошою роздільною здатністю вважається 2400x1080.
  5. Місткість батареї. Показник в 4500-5000 мАг буде непоганим, але краще, щоб було більше.

Щодо камери, то тут на високу якість в будь-якому випадку розраховувати не варто. При цьому роздільна здатність основного об’єктива може становити від 13 до 50 Мп. Фронтальна камера — від 5 Мп.

Умови для придбання недорогого телефону

Серед сучасних телефонів, які вийшли цього або минулого року, можна знайти моделі з оптимальними характеристиками. Але в цьому випадку можливо доведеться чимось жертвувати, щоб вписатися в необхідну суму. Наприклад, якщо об’єм внутрішньої пам’яті становить 64 Гб, то роздільна здатність може бути не 2400x1080, а 1650x720 або подібною. Отже, доведеться визначати, що для вас важливіше.

Зекономити кошти, не жертвуючи характеристиками, також можна. Для цього потрібно моніторити ситуацію в інтернет-магазинах. Багато з них часто дають непогані знижки, тому смартфони, які мають вищу початкову вартість, можна придбати дешевше на 500-1000 гривень.

Другий варіант полягає в придбанні не найновіших моделей, а тих, що були випущені 2-3 роки тому. Багато з них мають не гірші характеристики, ніж ми розглядали, а коштують дешевше сучасних аналогів.