Главная / Обзор СМИ

«Гарантований покупець» розрахувався з «зеленою» генерацією за липень лише на 51% через блокування тарифів «Укренерго» заводами Коломойского

14:43 | 08.08.2019
«Гарантований покупець» розрахувався з «зеленою» генерацією за липень лише на 51% через блокування тарифів «Укренерго» заводами Коломойского
Держпідприємство «Гарантований покупець» розрахувалось з виробниками електроенергії з альтернативних джерел за липень лише на 51% через значну заборгованість НЕК «Укренерго» перед підприємством. Про це повідомляється на офіційному сайті держпідприємства.

«У липні 2019 року державне підприємство «Гарантований покупець» сплатило 1,51 млрд грн виробникам електричної енергії за «зеленим» тарифом. З виплачених коштів 454 млн грн ми отримали від ПрАТ «НЕК Укренерго» за послугу із забезпечення збільшення частки виробництва з альтернативних джерел, розрахункова величина якої за липень – 1,92 млрд грн. На 8 серпня 2019 року «Укренерго» має заборгованість перед «Гарантованим покупцем» 1,47 млрд грн.», - йдеться в повідомленні.

Заборгованість виникла через блокування рішенням Окружного адмінсуду міста Києва тарифів «Укренерго» на передачу електроенергії та послуги з диспетчеризації, яке було ухвалено за позовом Нікопольського заводу феросплавів. Внаслідок недоотримання значної суми коштів від «Укренерго», «Гарантований покупець» зміг виплатити «зеленій» генерації лише 51% від належної суми.

«У зв'язку з блокуванням тарифів «Укренерго», «Гарантований покупець» мав змогу перерахувати виробникам ВДЕ 1,06 млрд грн, отриманих від продажу електроенергії на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку. Загальна сума виплат «зеленій» генерації за перший місяць роботи нового ринку досягла 51,1% від повної суми», - зазначається в повідомленні.

В підприємстві повідомили, що намагаються вирішити проблему з розрахунками і надали на розгляд «Укренерго» та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), відповідні матеріали.

За інформацією «Гарантованого покупця», на 7 серпня до реєстру виробників за «зеленим тарифом» входять 414 компаній. Загальна кількість виробленої альтернативної енергії у липні – близько 506 тисяч МВт-год.

Нагадаємо, 27 червня 2019 року Окружний адміністративний суд м. Києва за позовом АТ «Нікопольський завод феросплавів» призупинив дію постанов НКРЕКП від 7 червня 2019 року №954 і №955, які встановлювали тарифи для НЕК «Укренерго» на передачу електроенергії та послуги з диспетчерського управління на друге півріччя 2019 року. Це рішення вплинуло на весь подальший ланцюг розрахунків із «зеленою» генерацією, їх інвесторами, поставило під загрозу роботу нового ринку та майбутнє галузі відновлюваної енергетики в цілому.

Наразі дію постанов НКРЕКП від 07.06.2019 №954 та №955 призупинено лише в частині декількох підприємств («Нікопольський завод феросплавів», «Запорізький завод феросплавів», «Покровський гірничо-збагачувальний комбінат», «Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат», «Дніпроазот»). Судові тяжби тривають.