Главная / Обзор СМИ

iPhone 14, iPhone 13: чи потрібно переплачувати?

18:48 | 10.10.2022
iPhone 14, iPhone 13: чи потрібно переплачувати?
7 вересня світу було представлено нове покоління смартфонів компанії Apple: iPhone 14, 14 Plus та 14 Pro, 14 Pro Max. Сьогодні фахівці інтернет-магазину Цифра розглянуть ці пристрої та з'ясують, чи потрібно переплачувати за новий Айфон 14. На сайті магазину можна переглянути повний асортимент та оформити замовлення.

Коротко про лінійку Айфон 14

Як і в попередні роки, Епл розділила лінійку смартфонів на звичайні та Pro версії. Але в порівнянні з останніми двома поколіннями, ми втратили Айфон у форматі mini.

Основну увагу, звичайно ж, отримала Про версія Айфон 14. Там ми отримали як дизайнерські зміни, так і серйозні покращення начинки та камер. Що стосується стандартних версій, то вони виглядають набагато скромнішими за дорожчі моделі. Давайте розберемося, як змінилися флагмани Apple за останній рік.

Що нового у Айфонах?

Айфон 13 привніс до лінійки Айфонів трохи зменшений чубчик і розташування задніх камер. Айфон 14 отримали такі оновлення:
  • Dynamic Island — Айфон 14 Про втратив чубчик. Натомість на фронтальній стороні гаджета тепер знаходиться «Динамічний острів». Інтерактивний виріз у дисплеї, що виглядає свіжо та незвичайно.
  • Процесор — новинки отримали оновлений чіп Apple A16 Bionic, який вражає покращеною продуктивністю та технологічністю.
  • Дисплей — Айфони отримали технологію Always-on, яка вже стала звичною справою для Android пристроїв. Частота оновлення екрана може зменшуватися до 1 Гц і підніматися до 120 Гц.

Звучить непогано, чи не так? Але ці зміни стосуються лише пристроїв із приставкою Pro. Звичайна версія у вищезгаданих компонентах не відрізняється від iPhone 13.

iPhone 14 навіть не отримав оновлення процесора, у що віриться насилу, адже до цього щороку вся лінійка оснащувалась свіжим чіпом. Він працює на основі A15 Bionic, як і торішні моделі. Але є і фішки, які доступні всьому поколінню нових девайсів. Наприклад, підтримка супутникового зв'язку для екстрених ситуацій та відсутність сім-лотка. На відміну від iPhone 13, тепер доступні лише eSim.

Які камери стоять у iPhone 14?

З кожним роком оновлення камер користувачі чекали найбільше. Варто визнати, що цього року очікування виправдало себе. Крім відчутної відмінності у розмірах модулів камер, різниця є як у технологіях, так і у якості фото та відео. Якщо Айфон 13 представив нам кіноефект, з виходом нових моделей ми отримали функцію Action Mode, яка демонструє вражаючу стабілізацію під час зйомки динамічних сцен у відео.

Прошки отримали збільшення об'єктиву камери до 48 Мп. Грамотна реалізація цього нововведення допомогла покращити якість фото та відео. З оновлень камери у iPhone 14 хочеться відзначити лише покращення функції автофокусу. Загалом показники залишилися на рівні 13.

Чи варто переплачувати за iPhone 14?

Ось ми й наблизилися до головного питання. Важко сперечатися з тим, що Про версія справді зробила великий крок у розвитку порівняно з минулим роком. Але цього не можна сказати про дешевшу модель. Минулорічний процесор та дисплей, ледь помітні покращення камер та косметичні зміни в дизайні. Цього обмаль, як для окремого пристрою. Тому переплачувати за нього виглядає доволі спірною ідеєю.