Главная / Обзор СМИ

Наступ на зелену енергетику робить плани уряду з залучення інвестицій примарними, - голова УАВЕ

14:39 | 11.10.2019
Наступ на зелену енергетику робить плани уряду з залучення інвестицій примарними, - голова УАВЕ
Якщо ми змінимо зелені тарифи, нас очікують позови до міжнародного арбітражу, які Україна програє та отримає збитки для держбюджету. Про це заявив голова Української асоціації відновлювальної енергетики Олександр Козакевич, коментуючи заяви представників влади щодо необхідності ретроспективного перегляду зелених тарифів.

«У нас більшість компаній, які інвестують в Україну останнім часом, мають іноземний капітал. І всі, хто мають іноземний капітал, мають право звернутися до арбітражу. І по великому рахунку ті кошти, які начебто держава зможе зекономити, знизивши зелений тариф, повністю ляжуть на бюджетні виплати по результату цих арбітражів. Таким яскравим прикладом є Іспанія, коли змінювала свої умови стимулювання виробництва з відновлювальних джерел енергії. Програшні суди. Наразі там 46 позовів, по-моєму, до арбітражу від іноземних інвесторів до уряду Іспанії. І з них 11 пройшли, і там загалом втрати близько 300-350 мільйонів євро. Це тільки по 11. Як закінчаться інші, я думаю, буде збільшена в 4 рази ця сума, тобто це мільярдні збитки для державного бюджету. Тому тут прогнозувати немає чого. Все, що зекономиться, потім вернеться в один рік по рішенням арбітражу», - пояснив Козакевич.

На його думку, таке рішення негативно позначиться на розвитку альтернативної енергетики в Україні. Зокрема, він навів приклад європейських країн, де після ретроспективних змін зеленого тарифу інвестиції в галузь впродовж п’яти наступних років знижувались до нуля.

«Але ми розуміємо, що то країни Євросоюзу, так чи інакше там якісь інвестори, якісь домовленості все одно бувають. А що стосується України, то це може просто закрити вікно для інвесторів не лише в галузь відновлювальних джерел енергії, а у всі інші галузі будуть дуже неохоче заходити в Україну. І ті амбітні плани, які озвучував прем'єр-міністр щодо залучення протягом наступних 5 років 50 мільярдів доларів як інвестицій, вони стають настільки примарними, що в це не віриться», - пояснив Козакевич.

Він також наголосив, що інвестори будуть дуже обережно інвестувати в українські проекти і закладатимуть високі ризики. «Якщо правила гри починають змінювати, інвестор це бачить, він закладає дуже високі ризики, на повернення його капіталу він закладає дуже великий відсоток», - сказав Козакевич.

Нагадаємо, законодавством України гарантовано збереження "зелених тарифів" на незмінному рівні до 2030 року з метою стимулювання інвестицій у виробництво електроенергії з відновлювальних джерел.
Раніше ексзаступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Сергій Чех висловив думку, що перегляд зелених тарифів порушує законодавство України і стане поганим сигналом для інвесторів.