Главная / Обзор СМИ

Сьогодні відзначається День перемоги

07:32 | 09.05.2017
Сьогодні відзначається День перемоги
День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні або День перемоги — державне свято та вихідний день в Україні, який офіційно відзначають 9 травня, починаючи із 2016 року. 

Прийшло на заміну радянському святу «День Перемоги», яке відзначали в СРСР, а потім в Україні до 2015 року включно.

«День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні» встановлено як державне свято внаслідок ухвалення 9 квітня 2015 року Верховною Радою України проекту закону № 2539 «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 — 1945 років» в рамках голосування за пакет законів про декомунізацію.

Відмінності з «Днем Перемоги»

Ухвалений пакет законів про декомунізацію скасовує Закон України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років». 

Завдяки змінам у законодавстві в новому святі не передбачили використання радянської символіки. 

В ухваленому декомунізаційному пакеті загалом заборонили в Україні пропаганду, зокрема й публічне використання, комуністичної та нацистської символік. 

Окрім того, із законодавства зник термін «Велика Вітчизняна війна».

 Також у новому святі відбувається перенесення акценту з історії військових дій на історії конкретних людей, а відтак відмову від святкування на користь вшанування.

Як зазначає Український інститут національної пам'яті, новий зміст відзначення Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні включає в себе:

переосмислення подій Другої світової війни, руйнування радянських історичних міфів, чесний діалог навколо складних сторінок минулого;

рівне вшанування пам'яті кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслення солідарності та бойового братерства усіх Об'єднаних Націй, як держав, так і бездержавних тоді народів (євреїв, українців та ін);

перенесення акценту з історії військових дій на історії конкретних людей, а відтак відмову від святкування на користь вшанування.