Главная / Обзор СМИ

Трихолог дала поради, як зупинити випадіння волосся від стресу під час війни

13:05 | 08.04.2022
Трихолог дала поради, як зупинити випадіння волосся від стресу під час війни
У зв'язку з останніми подіями в Україні дедалі більше людей перебувають у емоційній напрузі, у стані затяжного стресу. З цього приводу нашій редакції вдалось поспілкуватись із ТОПовим лікарем, що проводить лікування випадіння волосся без гормонів - кмн, трихологом, трансплантологом волосся Мирославою Новосільською.  

З її слів, згідно зі статистикою, саме стрес є першою та основною причиною випадіння волосся у чоловіків та жінок. Все це безпосередньо пов'язане із захворюваннями шкіри волосистої частини голови.

Вплив стресу на ріст волосся

Під час стресових ситуацій, а в стресі живуть всі українці вже понад місяць, в організмі запускається активна дія гіпоталамо-гіпофізарної системи, що впливає на роботу надниркових залоз. В результаті відбувається вироблення кортизолу та адреналіну. 

Трихологиня Мирослава Новосільська зазначає, що все це призводить до наступних наслідків:
  • Спазм судин шкіри та голови в цілому, які беруть участь у підживленні волосяних фолікул.
  • Збій у роботі сальних залоз.
З цих причин волосяний фолікул не може продукувати повноцінного волосся, а тому він передчасно переходить у фазу спокою: здійснюється процес рясного випадіння волосся, помічено погіршення їх структури та якості.

Подібний негативний вплив, як вказує трихолог, на фолікули надає й надмірна кількість пролактину, який є гормоном гіпофіза (також активізується під час стресових ситуацій). При напрузі в тканинах, що оточують волосяні фолікули, відбувається вироблення речовин, які мають негативний ефект. Це призводить до поступової загибелі клітин.

У відповідь на стрес із закінчень нервових волокон волосся виробляються речовини, що формують і передають неприємні відчуття сверблячки, болю. Все це погіршує процес себорейного дерматиту або псоріаза шкіри голови. Найчутливішою до стресу вважається зона стовбурових клітин фолікули, з якої відбувається формування нового волосся. Під час подібного стану волосся перестає рости.

Детальніше про методи лікування алопеції трихологом Мирославою Новосільською можете переглянути тут

Психологічні аспекти життя в постійному стресі та зовнішні прояви

Найчастіше саме психологічні аспекти стають головними причинами випадіння волосся. Серед найпоширеніших типів втрати волосся варто виділити:
  1. Телогеновий ефлювій – через стрес величезна кількість волосяних фолікул вирушають у фазу спокою. Протягом кількох місяців відбувається процес випадіння такого волосся (під час миття голови, розчісування волосся).
  2. Трихотіломанія – це неконтрольоване бажання постійно виривати волосся на різних частинах тіла. В результаті людина заспокоюється, поступово вищипуючи волосся на голові, з брів.
  3. Вогнищева алопеція – головною причиною такої алопеції є сильний стрес. У процесі осередкової алопеції на волосяні фолікули негативно впливає імунітет людини. Таким чином здійснюється випадіння волосся.

Всі перераховані вище аспекти відносяться до списку поширених захворювань, пов'язаних зі стресом, переживаннями та депресією.

Яким має бути догляд за волоссям під час стресу

Лікар трихолог, трансплантолог волосся Мирослава Новосільська розповіла про те, як правильно доглядати за волоссям, щоб зупинити їх випадіння в такий складний для всіх українців період. Під час війни далеко не всі мають можливість регулярно відвідувати кабінет трихолога, а тому необхідно організувати якісний догляд у домашніх умовах.

Декілька практичних порад від трихолога:
  1. Обирайте два основних шампуні. Один повинен бути очищаючий, відповідний під ваш тип шкіри голови, а інший – допоміжний, у складі якого міститься мінімальна кількість активних компонентів (для правильного догляду за волоссям та достатнього зволоження шкіри). Ці два шампуні треба використовувати по черзі. 
  2. Приймайте контрастний душ. Важливо відшукати ту саму «золоту середину» – вода має бути не надто гарячою, але й не надто холодною. Адже саме контрастний душ має позитивний вплив на судини, покращуючи кровообіг.

Коли необхідно допомогти своєму волоссю якнайшвидше рости, потрібно «працювати» з волосяною цибулиною, яка розташована досить глибоко. Тому все, що ми щодня використовуємо з косметичних засобів – макромолекули, а шкіра є досить сильним бар'єром, через який ці засоби практично не проникають на необхідну нам глибину. 

Як змінити своє харчування та спосіб життя?

Волосся є білковою структурою, яка складається з кератину. Це означає, що не можна відмовляти собі в регулярному вживанні білкової їжі:
  • Не забуваймо про нежирне м'ясо – це не лише набір необхідних нам білків, а й заліза.
  • Вживаємо горіхи.
  • Обов'язково включаємо в раціон рибу та морепродукти.
  • Дотримуємося питного режиму.

Щодо головних уборів, тут також важливо відшукати «золоту середину»: обираємо не надто тугі шапки, які не стягуватимуть шкіру голови. Жінкам особливо важливий термозахист, застосування живильних бальзамів і масок, які додатково зволожують волосся по всій довжині.

Мінімальний догляд за волоссям в умовах війни

Враховуючи складнощі в процесі купівлі та вибору певних засобів для догляду за волоссям, варто мати вдома хоча б кілька продуктів:
  1. Шампунь – підбираємо з урахуванням шкіри голови. Як було сказано вище, краще використовувати два шампуні по черзі. 
  2. Бальзам – не рекомендується наносити від коріння, а лише на нижню третину волосся. Бальзам не повинен потрапляти на шкіру голови.
Не варто витрачати гроші на покупку розрекламованих засобів, на кшталт «2 в 1» або «3 в 1». Вони не допомагають ні чоловікам, ні жінкам.

Чи можна сушити волосся феном?

Волосся можна сушити феном і фарбувати в домашніх умовах, але все треба робити з розумом. Наприклад, під час сушіння феном варто обирати максимально комфортний для волосся режим. Намагайтеся не щоразу користуватися феном. Коли це можливо, давайте волоссю висохнути самостійно.

Щоб розпочати терапію, рекомендується відвідати кабінет трихолога або пройти консультацію онлайн. У Клініці естетичної медицини проводять трихоскопію з метою послідовного вивчення волосистої частини голови. Оцінивши реальний стан волосся та шкіри голови в цілому, трихолог зможе призначити індивідуальний курс лікування, підбираючи косметичні препарати та різні методи сучасної терапії. Лікар проконсультує пацієнта, відповідаючи на питання, що його цікавлять, розповідаючи про правильний догляд за волоссям для чоловіків і жінок. У разі надмірного випадіння волосся та недоцільності проведення медикаментозного, апаратного та ін'єкційного лікування, проводиться процедура пересадки волосся безшовним методом FUE.