Главная / Обзор СМИ

У космос відправлено другий наносупутник київських політехніків

02:02 | 21.04.2017
У космос відправлено другий наносупутник київських політехніків
18 квітня об 11.11 за місцевим часом з космодрому на мисі Канаверал (США) стартувала американська ракета-носій United Launch Alliance "Atlas V". Її місія – доправити на Міжнародну космічну станцію 7600 фунтів корисного навантаження.

Серед обладнання, яке міститься на борту носія, – наносупутник "PolyITAN-2-SAU", який створила група студентів і співробітників Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" під керівництвом старшого наукового співробітника університету Бориса Рассамакіна.

Наносупутник розроблено у рамках космічної програми КПІ ім. Ігоря Сікорського. Назва походить від двох слів – "політехнічний" оскільки сконструювали його київські політехніки, і абревіатури "технологічний автоматичний наносупутник". Цифра "2" в назві означає, що це вже другий космічний апарат, побудований в КПІ ім. Ігоря Сікорського. Перший наносупутник київських політехніків "PolyITAN-1" вже майже три роки виконує свою місію в космосі, передаючи в центр управління польотами в КПІ важливі дослідницькі дані.

"PolyITAN-2-SAU" було створено для участі у проекті "QB50", що реалізовується бельгийским институтом " Von Karman Institute For Fluid Dynamics". Цей проект має продемонструвати можливість запуску і використання в наукових цілях мережі (кластеру) з 50 наносупутників, споруджених університетськими командами з усього світу. В космосі вони виконуватимуть низку дослідницьких задач. Проте до космічного старту через різні причини було допущено лише 28 апаратів. Серед них і наносупутник київських політехніків.

Восени 2016 року "PolyITAN-2-SAU" було інтегровано в пусковий контейнер фирмы "NANORAKS NASA" (США) у місто Делфт (Нідерланди). У грудні того ж року, в цьому контейнері його було відправлено на космічний полігон в м. Хьюстон (США). Там контейнер було розміщено на ракеті "Atlas 5", яка успішно стартувала 18 квітня.

Планується, що стиковка ракети-носія "Atlas V" з МКС відбудеться о 6.05 ранку 22 квітня. Після цього передбачено запуск університетських наносупутників на задані орбіти. Наносупуник КПІ ім. Ігоря Сікорського має вийти на власну орбіту у числі перших двадцяти космічних апаратів місії "QB50".

Отже космічна одісея другого наносупутника КПІ ім. Ігоря Сікорського розпочалася!
Теги: космос