Главная / Обзор СМИ

В Энергоатоме возмущены импортом электроэнергии из России

16:18 | 06.11.2019
В Энергоатоме возмущены импортом электроэнергии из России

Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський заявив, що на даний момент імпорт електроенергії з Росії та Білорусі витіснив «Енергоатом» з ринку на добу на перед через заявлені дуже низькі ціни на е/е.

Про це він повідомив журналістам під час конференції «Атомна енергетика в період трансформації»

«Дивіться, це питання, я не кажу про політичну складову, конкурентної боротьби, були періоди коли ми витісняли імпорт. На даний момент ситуація така, що заявлені дуже низькі ціни (електроенергії, що імпортується з РФ та Білорусі – ред.) на РДН. Ми змушені піти на балансуючий ринок. Це для нас додаткове фін навантаження. Чому? Тому, що ці кошти ми отримаємо тільки через місяць», - заявив він.

В свою чергу він запропонував як можна вийти з даної ситуації

«Якби було не 10% (від всієї електроенергії, яка продається «Енергоатом» на РДН в рамках механізму ПСО – ред.) дали 25% можливості конкурувати на РДН або частину на ринку двосторонніх договорів, ми б витіснили російську електроенергію», - додав він.

За його даними ціна імпортної електроенергії з РФ складає близько 1,37 грн кВт-год.

Як повідомляв ExPro, імпорт електроенергії з Росії в Об’єднану енергосистему України на початку листопада 2019р збільшився у порівнянні із середньодобовим показником за жовтень у 3 рази – до 12 млн кВт-год/добу, незважаючи на нещодавню заяву голови парламентського комітету з питань енергетики та комунальних послуг Андрія Геруса про те, що імпортні поставки з Росії в кінці жовтня – на початку листопада стали збитковими.