Главная / Обзор СМИ

З'явився список препаратів, які не лікують

17:25 | 06.09.2017
З'явився список препаратів, які не лікують

В українських аптеках продають ліки, які не те, що не лікують, а подекуди мають вражаючий перелік побічних ефектів. Пропонуємо вашій увазі перелік медичних препаратів, ефективність яких не доведена.

1. Арбідол

Діюча речовина: арбідол. Інші назви: «Арпетолід», «Арпефлю», «ОРВІтол НП», «Арпетол», «Імустат». Радянський винахід 1974 року народження, не визнаний Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Це нібито противірусний препарат проте його ефективність досі не доведена.

2. Ессенціале

Діюча речовина: поліенілфосфатіділхолін. Інші назви: «Ессенціале форте», «Ессенціале Н», «Ессенціале форте Н».

Цей популярний препарат для захисту печінки по суті є харчовою добавкою. Наукові дослідження не виявили позитивного ефекту при прийомі «Ессенціале», зате, навпаки, виявили негативний вплив при гострих і хронічних вірусних гепатитах.

3. Пробіотики

Діюча речовина: живі мікроорганізми. Популярні препарати: «Хілак форте», «Ацилакт», «Біфіліз», «Лактобактерин», «Біфіформ», «Споробактерін», «Ентерол».

Ефективність пробіотиків не доведена. У Європі та США пробіотики взагалі не призначають.

4. Мезим форте

Діюча речовина: панкреатин.

Інші назви: «Біофесталь», «Нормоензім», «Фестал», «Ензистал», «Біозим», «Вестал», «Гастенорм», «Креон», «Мікразим», «Панзим», «Панзинорм», «Панкреазим» , «Панцитрат», «Пензітал», «Уні-Фестал», «Ензибене», «Ерміталь».

За даними досліджень, панкреатин може бути ефективний хіба що при нетравленні шлунка. Діабет, панкреатит, грижа і справжні розлади травного тракту він не лікує.

5. Корвалол

Діюча речовина: фенобарбітал. Інші назви: «Валокордин», «Валосердин».

Фенобарбітал є небезпечним барбітуратом з яскраво вираженою наркотичною дією, через що він і заборонений до ввезення в США, ОАЕ і багато країн Європи. При регулярному вживанні у великих дозах викликає серйозні неврологічні і когнітивні порушення.

6. Пірацетам

Інші назви: «Луцетам», «Мемотропіл», «Ноотропіл», «Піратропіл», «Церебил». 

Як і всі інші ноотропні препарати, відомий в основному в СНД. Ефективність пирацетама не доведена, зате є дані про небажані побічні ефекти.

7. Циннаризин

Діюча речовина: діфенілпіперазін. Інші назви: «Стугезін», «Стугерон», «Стунарон».

Цей препарат виробництва Бенгладеш на Заході заборонили ще 30 років тому через його вражаючий перелік побічних ефектів.

8. Валідол

Діюча речовина: ментиловий ефір ізовалеріанової кислоти. Інші назви: «Валофін», «Ментовал».

Застарілий препарат з недоведеною ефективністю.

9. Ново-пассит

Діюча речовина: гайфенезін. Цей нібито антиксіолітичний препарат ніяк не може надавати заспокійливого ефекту, оскільки містить екстракти, які входять до складу препаратів від кашлю.

10. Геделікс

Інші назви: «Гедерін», «Гелісал», «Проспан». Згідно з дослідженнями Національного інституту охорони здоров’я США препарат неефективний в лікуванні кашлю.

11. Гліцин

Гліцин — це взагалі не ліки, а найпростіша амінокислота. По суті, це чергова біоактивна добавка, що не приносить організму ні шкоди, ні користі.

12. Синупрет

Діюча речовина: екстракт лікарських рослин. Інші назви: «Тонзипрет», «Бронхіпрет».

Популярний в Німеччині фітопрепарат, ефективність якого підтверджується лише дослідженнями, проведеними компанією-виробником.

13. Троксевазин

Діюча речовина: флавоноїди рутина. Інші назви: «Троксерутин».

За даними західних вчених «Троксевазин» має лише ледь помітну дію на організм.

14. Будь-яка гомеопатія

Діюча речовина: відсутня. Популярні препарати: «Анаферон», «Антигриппин», «Афлубін», «Вібуркол», «Галстена», «Гингко білоба», «Меморія», «Окулохеель», «Палладіум», «Пумпан», «Ременс», «Ренітал», «Сальвія», «Тонзипрет»,»Траумель», «Енгістол»… тисячі їх!

Перераховуючи псевдолікарські препарати було б нечесно не згадати про гомеопатичні засоби. Вони не містять ніяких діючих речовин і є по суті плацебо.

Джерело