Главная / Экономика

Будівлі, одяг, іжа — їх неможливо замінити ані біткоїнами, ані лайками в Фейсбуці

14.11.2018
Економіка
Будівлі, одяг, іжа — їх неможливо замінити ані біткоїнами, ані лайками в Фейсбуці
Народний депутат (РПЛ), Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва, Президент Української Асоціації Римського клубу, к.е.н.

Моя лекція для економістів в НУБІП пройшла не дарма. Дуже цікаве і глибоке питання задали мені сьогодні.

Чи дійсно Україні треба міняти "професію" з сировинного експортера (це очевидно) саме на виробника? Чи зможемо ми взагалі наздогнати індустріальні супердержави або варто замість цього сконцентруватися виключно на ІТ та іншому нематеріальному хай-теку?

ВиробництвоПо-перше, ми все ж живемо в матеріальному світі. Будівлі, одяг, іжа — їх неможливо замінити ані біткоїнами, ані лайками в фейсбуці. Подивіться як лідери інноваційного розвитку США, Китай та інші захищають своїх металургів. Зріла галузь старої економіки, але ніхто не збирається "дарувати" її конкурентам! На ній «зав’язані» будівництво, машинобудування та інші промислові галузі. По-друге, розвинута і диверсифікована промисловість — ядро економіки будь якої високотехнологічної наддержави. Саме вона створює внутрішній попит на інновації, дослідження, ІТ-рішення. Країна, яка намагається розвивати хай-тек без промисловості створює лише маленький експортний "анклав". Наочний приклад — ІТ-індустрія України, побудована на "сировинній моделі" ІТ-аутсорсінгу. Український "ІТ-інтелект на експорт" приносить 3% ВВП країни, але майже не піднімає продуктивність інших секторів економіки (освіти, держуправління, виробництва), що могло б дати від +30 до +70% ВВП. Інноваційні рішення треба не лише продукувати, а й споживати самім. І промисловість традиційно грає тут ключову роль.

По-третє, між сучасною індустріалізацією та інноваційним розвитком немає жодного протиріччя, навпаки — синергія. Але було б дуже нерозумно нехтувати наявними ресурсами, які буквально лежать під ногами, і «роздаровувати» їх іншим країнам в гонитві за «журавлем в небі».

Наприклад, Польща, яка має таку ж площу лісів як Україна, робить з свого лісу товарної продукції на 28 млрд дол. США на рік, а Україна в 11 разів (!) менше – лише 2,5 млрд дол. США. Хіба ми такі дурні чи ліниві, щоб не виробляти самім меблі, папір, паливні пелети?!?

Тобто, насправді, небхідно одночасно зводити міцний фундамент економіки – сучасну диверсифіковану та високопродуктивну промисловість, і паралельно знаходити, формувати і займати нові ніші в хай-тек сфері та креативній економіці майбутнього!


Курс биткоина поднялся выше $56 тыс. Про ефективність використання бюджету на спорт Леонід Гребінський, Голова Правління АТ «КРИСТАЛБАНК»: Ми намагаємося з оптимізмом реагувати на невдачі, подразники і перешкоди, та виносити з цього нові знання та навички