Главная / Экономика

Економічне айкідо: як Україні перетворити проблему в можливість

22.10.2018
Економічне айкідо: як Україні перетворити проблему в можливість
Народний депутат (РПЛ), Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва, Президент Української Асоціації Римського клубу, к.е.н.

Виступ на КМЕФ цього року вийшов дуже резонансний. Кілька великих інвесторів та серйозних міжнародних топів підійшли та зателефонували згодом. Протилежність виступу Прем’єр-міністра. Адже, по-перше – об’єктивно, по-друге – фактажно, по-третє – практично.

Можете подивіться і зробити висновки самі


Основні тези мого виступу:

1.Велика економічна проблема

Міжнародна торгівля України «працює в мінус». Торговельний дефіцит сягає 10 млрд дол. США на рік. Він продовжує зростати, послаблюючи економіку, знищуючи робочі місця, знецінюючи гривню та роздмухуючи інфляцію.

Це структурна проблема. Вона частково компенсується грошовими переказами емігрантів-заробітчан. І вона не лікується кредитами. Скоріше навпаки.

2. Велика інвестиційна можливість

Повернення здорового глузду в економіку та радикальна зміна економічної політики здатна перетворити серйозну економічну проблему на велику інвестиційну можливість.

Перший рівень рішення – розумне імпортозаміщення. Воно збільшить українську економіку на десятки відсотків. Адже Україна щороку на багато мільярдів доларів купує за кордоном те що виробляє, або може виробляти сама.

Другий рівень – розвиток внутрішнього ринку. Це збільшення української економіки в рази. Адже в модернізацію інфраструктури треба вкласти на порядок більше, ніж вкладається сьогодні. Понад 100 млрд дол. США в оновлення та будівництво доріг, інженерних мереж, комунального транспорту – програма мінімум.

Третій рівень – експортна експансія. Україна може і повинна експортувати літаки, вертольоти, кораблі, вагони, турбіни, труби, ліки, ІТ-рішення та іншу високотехнологічну продукцію на десятки й десятки мільярдів дол. США. Це ще одна економіка країни, яку треба цілеспрямовано «виростити».

3. Інструменти розвитку

Індустріальні парки, експортно-кредитне агентство, безкоштовне приєднання до інженерних мереж, "Купуй українське" – це нові ринки, доступна інфраструктура, дешевші кредити, податкові стимули та дружня регуляцію для виробництв в Україні. Ці інструменти економічного розвитку, які ми з Олегом Ляшко та командою РПЛ пропонуємо в складі #ПромПакетуРеформ, це мінімум +5% ВВП щороку!


Результати

Європейська перспектива України в економічному вимірі:

- 100+ млрд дол США приватних інвестицій,

- 1+ млн робочих місць і зупинення масової еміграції,

- економічне зростання 8-10% на рік замість нинішніх 2-3%.


Курс биткоина поднялся выше $56 тыс. Про ефективність використання бюджету на спорт Леонід Гребінський, Голова Правління АТ «КРИСТАЛБАНК»: Ми намагаємося з оптимізмом реагувати на невдачі, подразники і перешкоди, та виносити з цього нові знання та навички