Главная / Экономика

Новий меморандум МВФ: не дати впасти, не дати піднятись

16.01.2019
Новий меморандум МВФ: не дати впасти, не дати піднятись
Голова Комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва, Президент Української Асоціації Римського клубу, к.е.н.

Вивчив уважно свіжий звіт МВФ по Україні. Всі 111 сторінок з додатками. Дуже багато важливого. Це фактично Пакт про зовнішнє управління українською економікою. Чіткий план того як не дати Україні фінансово впасти і не дати шансу економічно піднятись.

Жорстка монетарна політика (дорогі кредити) і стримування внутрішнього попиту (низькі доходи) заради досягнення інфляції 5% після 2020. При цьому саме керівництво МВФ прямо в документі визнає: «Зростання буде недостатнім для того, щоб дозволити рівню життя людей в Україні наздогнати сусідні країни; незважаючи на покращення, ВВП на душу населення в Україні залишиться одним з найнижчих в Європі».

В МВФ передбачають, що на фоні 3-відсоткового росту ВВП, імпорт дедалі більше випереджатиме експорт - торговельний дефіцит зросте з -12 до -16 млрд дол. США до 2023 року. Прямі іноземні інвестиції в наступні 5 років залишаться на нинішньому мізерному рівні 1,7% ВВП – при таких показниках Україна буде інвестиційно дефіцитною, економічно слабкою і залежною від іноземних кредитів. І навіть трансфери заробітчан не врятують ситуацію - платіжний баланс залишиться «в червоній зоні», надалі девальвуючи гривню та знецінюючи доходи українців.

По суті це план «заморозки» української економіки. При цьому, підписавши новий меморандум, українська влада зобов’язується ще підняти ціни на газ, не встановлювати податкових стимулів, розпродати держпідприємства, а в наглядові ради тих, що залишаться, призначити більшість незалежних членів (як правило, іноземці). Ще в документі Президент, Прем’єр, Міністр Фінансів і Голова НБУ пообіцяли, що закупівлі медикаментів замість МОЗ і надалі будуть проводити міжнародні закупівельні організації, а також зобов’язались заморозити створення пенсійної системи другого рівня і у випадку дефіциту грошей додатково зменшити соціальні норми для нарахування субсидій.

Також в додатках до Меморандуму влада обіцяє МВФ надати Нацбанку практично необмежені повноваження на фінансовому ринку і зобов’язати НБУ звітувати перед МВФ в щоденному режимі. Влада офіційно повідомляє МВФ, що готує законодавство про ринок с/г землі і навіть не приховує, що проводить відповідну цілеспрямовану інформаційну кампанію в ЗМІ. В документі наведена навіть формула поетапного підвищення ціни на газ «Нафтогазом».

Нинішня влада компрадорів разом з МВФ нав’язують українцям бідність, залежність, еміграцію і приниження! Переконаний, що наш народ заслуговує на протилежне – нові робочі місця, відновлення промисловості, розвиток економіки, відчуття впевненості, гідності і перспективи у власній країні! Ми з Олег Ляшко і командою РПЛ зробимо все, щоб реалізувати самі ці насправді українські пріоритети!

www.facebook.com 


Курс биткоина поднялся выше $56 тыс. Про ефективність використання бюджету на спорт Леонід Гребінський, Голова Правління АТ «КРИСТАЛБАНК»: Ми намагаємося з оптимізмом реагувати на невдачі, подразники і перешкоди, та виносити з цього нові знання та навички