Главная / Экономика

З ким Україні вигідніше торгувати

30.01.2019
З ким Україні вигідніше торгувати
Голова Комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва, Президент Української Асоціації Римського клубу, к.е.н.

Зовнішня торгівля України, по суті, збиткова. У 2017 році наш торговий дефіцит -$9 млрд, у 2018 вже -$12 млрд. Тобто продаємо світу значно менше товарів і послуг, ніж імпортуємо звідти. А через 5 років, за прогнозом МВФ, буде вже -$16 млрд. 

Наслідки: більша імпортозалежність, слабша гривня, вища інфляція, більша залежність від іноземних кредитів, слабкіша промисловість... "замкнене коло" бідності.

Але торгівля України з різними країнами дуже різна. Вибрав ТОП-20 "найприбутковіших" і "найзбитковіших" для нас торговельних партнерів. Найбільш вигідна торгівля України з Індією, Єгиптом, Нідерландами, Туреччиною та Іраком. Найбільш "збиткова" з Китаєм, Росією, Німеччиною, Білоруссю та США.

Нам дуже важливо збільшувати не товарообіг (який складається з експорту і імпорту), а саме експорт! Інакше міжнародна торгівля потягне українську економіку на дно.

Курс биткоина поднялся выше $56 тыс. Про ефективність використання бюджету на спорт Леонід Гребінський, Голова Правління АТ «КРИСТАЛБАНК»: Ми намагаємося з оптимізмом реагувати на невдачі, подразники і перешкоди, та виносити з цього нові знання та навички