Главная / Закон

Годі вимагати стільки довідок

09:43 | 02.07.2015
Годі вимагати стільки довідок
Автор: webmaster webmaster

Євген Пронін

Керуючий партнер юридичної компанії "Грищенко, Пронін та партнери"

Ми, юристи, части називаємо українську систему документів “довідка на довідку”. Це стара радянська бюрократична система, котра закореніла десь у коридорах між кабінетами багато десятків років тому і дратує і тих громадян, хто ці довідки отримує, і тих, хто їх видає.

Ми вже давно на практиці упевнилися, що приблизно 70% “папірців” не те що не є необхідними, більшість з них навіть заважає дотриманню прав громадян.

Надзвичайно розгалужена структура органів, котрі видають різноманітні довідки, поєднується з неефективниім алгоритмом їх візування, підписання та штампування.

В питаннях отримання соціальної допомоги громадяни часто не встигають “втиснутись” в строки оформлення належної документації саме через затягнутий процес отримання різноманітних довідок.

Документи, котрі сторони збирають для судових тяганин, часто стають недоступними або важкодоступними, що не дає їм можливості належним чином захистити свої права.

Сьогодні волонтери, не без допомоги нового керівництва держави та органів місцевого самоврядування, розробляють та створюють різноманітні електронні сервіси для спрощення бюрократичних процедур. Маємо надію на належне законодавче сприяння та достойну фінансову підтримку в даному питанні.

Щодо судів. Починаючи з 2012 року в деяких судах була запущена система електронного документообігу. Вона, звичайно, не ідеальна, і поки що доступна лише в тестовому режимі, але крок за кроком вона починає працювати. Сторони судового процесу можуть отримувати процесуальні документи одразу в електронному режимі, що якісно пришвидчує розгляд справ.

Зараз на законодавчому рівні розглядається питання скасування цілих дозвільних центрів, котрі замість належної перевірки доцільності надання дозволів просто затягували процедури та розводили корупційні схеми. В результаті суб'єкти владних повноважень ставали на заваді більшості позитивних громадських ініціатив. Тому скасування на законодавчому рівні — це перший вагомий крок до усунення бюрократичних гальм для розвитку приватного сектору, громадських ініціатив та соціальних проектів.

Якщо розібратись в обов'язках багатьох суб'єктів владних повноважень та цільового призначення довідок та дозволів, то ми побачимо, що вони дублюють одне одного.
Таке дублювання затягує час, розвиває корупційні схеми, узурпує владу в руках окремих осіб та органів та сприяє тому, щоб зацікавлена особа відмовилась від окреслених планів та ідей в досягненні своєї мети.

Ми чудово розуміємо, що держава в своєму сьогоднішньому стані не надто зацікавлена в тому, щоб скоротити чи ліквідувати цілу низку довідок та дозволів, проте, беручи до уваги розвиток приватного сектору, люстраційні процедури, принципи відкритості, для майбутніх поколінь такий крок необхідний.