Главная / Закон

Ринок газу в Україні отримав майбутнє

12:45 | 13.05.2015
Ринок газу в Україні отримав майбутнє
Автор: webmaster webmaster

Вікторія Войціцька

Народний депутат, фракція "Самопоміч"


Максим Попович

Помічник народного депутата


Минулого тижня Президент підписав схвалений Верховною Радою закон "Про ринок природного газу". Прийнятий документ – це законодавчий крок для створення конкурентного середовища на ринку блакитного палива в Україні. Імплементація закону передбачатиме встановлення принципово нових відносин між гравцями на ринку. Фактично закон забезпечує прозорість ціноутворення та постачання на шляху від видобувача аж до кінцевого споживача.

Початок кінця для монополій

Реформі енергетичного ринку у напрямку його лібералізації виділено окремий розділ коаліційної угоди. Прийняття закону – це важливий крок до виконання визначеного коаліцією завдання із досягнення ринкового ціноутворення на природний газ та комплексної реорганізації НАК "Нафтогаз України".

Закон забезпечує економічно раціональні підходи до регуляції газового ринку. Дуже конкретний механізм, що запроваджується цим актом, - це скасування монопольного становища "Нафтогазу" на різних рівнях газового ринку. Одна й та сама компанія вже не зможе контролювати водночас видобуток, транспортування і продаж природного газу. Контроль над окремими рівнями вертикалі газового ринку повинен бути розділений між окремими компаніями, непов’язаними між собою.

Нові правила мають безпосереднє практичне значення для споживачів, адже відбулося скасування монополії облгазів. Повернення газових мереж низького тиску під контроль держави завдасть удару по їх зловживаннях. Облгази, що зараз контролюються такими олігархами як Дмитро Фірташ, будуть платити за користування державною власністю. Водночас, право на використання мереж вже не буде привілеєм облгазів, адже закон передбачає створення рівного доступу до газорозподільних мереж. Будь-яка компанія, що відповідатиме критеріям, зможе стати постачальником газу і робити це значно якісніше, ніж облгази. Таким чином, споживач отримає право і можливість обрати власного газопостачальника, а відтак – отримати якісні послуги, за які він сплатить справедливу ринкову ціну.

Монополія б’є по кишені кожного через постійні маніпуляції облгазів з штучним завищенням обсягів спожитого газу та цін на підключення до мережі. Відомі факти постачання неякісного газу та маніпуляцій при вставленні платежу за начебто спожитий газ. Лише прозора ринкова система, яка запроваджується законом, здатна покласти край цим зловживанням і захистити споживача.

Нові правила, нові перспективи

Будь-який інвестор зацікавлений у сталих та прозорих умовах ведення бізнесу з чітко окресленими межами втручання держави. Саме таке бачення і лежить в основі прийнятого закону. Закон визначає повноваження уряду та Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), стимулюючи залучення гравців ринку при прийнятті рішень. Важливий додатковий елемент – це норми закону щодо захисту прав споживачів з окремим наголосом на захисті соціально вразливих споживачів. Запроваджується також принципово новий інструмент забезпечення безперебійного постачання газу – так званий гарантований постачальник.

Закон про ринок газу також зробив перший за довгі роки крок до реформи функцій НКРЕКП і перетворення комісії на енергетичного регулятора європейського зразка. Нові правила вимагатимуть від НКРЕКП більш якісного моніторингу ринків та прозорого звітування щодо власної діяльності. На жаль, лише цього закону не достатньо. Наступним кроком парламенту повинен бути закон про регулятора, який забезпечить прозору процедуру призначень до цього органу і справжню незалежність від політичних та олігархічних впливів.

Європейський закон

Прийняття закону про ринок газу було безпосередньою вимогою МВФ для продовження подальшого співробітництва з Україною. Крім того, український закон, по суті, – адаптована директива Третього енергетичного пакету ЄС про лібералізацію ринку газу. Завдяки новим можливостям для доступу європейських компаній до нашого ринку, Україна досягає потенційної диверсифікації ресурсів. Таким чином, ми робимо значний внесок у розвиток власної енергонезалежності. Імплементація законодавства ЄС свідчить не лише про важливий сигнал європейським урядам та інвесторам, а й про законодавче забезпечення більш тісної інтеграції українського енергетичного ринку із ринками ЄС.

Створення прозорого ціноутворення, стимулювання конкурентного середовища та забезпечення недискримінаційного доступу до мереж приваблюватиме інвестиції. У свою чергу, залучення інвестицій матиме у перспективі не лише фінансовий вимір. Формування ринку блакитного палива – це перспектива створення нових робочих місць, розвитку інфраструктури, стимулювання власного видобутку та залучення коштів в енергоефективність та енергозбереження.

Нові виклики

Прийняття закону про ринок газу було завданням Парламенту. Не варто недооцінювати значення створення умов на законодавчому рівні для розвитку ринку. Однак, його формування вимагатиме спільної наполегливої праці багатьох сторін. Наразі головні виклики стосуються ефективної та професійної роботи уряду та регулятора, на яких покладено ключове завдання із імплементації положень закону.

Яскравим прикладом таких викликів є імплементація положень закону щодо повернення газорозподільних мереж із фактичного володіння Дмитра Фірташа. Після повернення державою контролю над ними має бути створений прозорий конкурентний механізм надання труби у користування компаніям, які будуть здатні надавати якісні послуги. Першочерговим завданням буде недопущення передачі мереж в оренду облгазам, що аж ніяк не виправить нинішню ситуацію з монополістичними зловживаннями останніх.

Розуміючи всі труднощі втілення положень закону у життя, треба продовжувати працювати над його імплементацією із залученням широких експертних та громадських кіл. Не менш важливим, ніж напрацювання підзаконних актів та розроблення механізмів реорганізації монополій, є інформування та діалог із суспільством та бізнес-середовищем.