Главная / Новости

Аналітики DiXi Group та експерти коаліції «Прозора енергетика» презентували онлайн-карту – платформу для прозорості в енергетичному секторі

16:31 | 17.07.2017
Головна / Новости
Аналітики DiXi Group та експерти коаліції «Прозора енергетика» презентували онлайн-карту – платформу для прозорості в енергетичному секторі

14 липня 2017 року експерти аналітичного центру DiXi Group в рамках проекту USAID «Прозора енергетика» представили онлайн-карту, яку пропонується використовувати як платформу для підвищення прозорості в енергетичному секторі. Її автори поставили собі за мету зібрати на одній інтернет-платформі, в зручному для роботи форматі максимальну кількість даних про усі галузі ПЕК.

За словами розробників карти, вона має наочно показати, яка інформація в енергосекторі є доступною, а над розкриттям якої ще треба працювати. Матеріали карти для зручності користування розбиті на чотири галузі: електроенергія, тепло, газ та нафтопродукти. Розміщені дані будуть регулярно оновлюватись.

Олена Павленко, президент DiXi Group наголосила на тому, що карта стане корисною як для журналіста, так і для споживача: «Для журналіста вона дасть можливість краще зрозуміти влаштування українського енергосектору, його зв'язки тощо; для споживача – як формується "продукт", а також це дає можливість бути більш поінформованим та використовувати це у своєму спілкуванні з енергокомпаніями, які постачають енергоресурси.

IMG_4919.JPG

Цю думку також підтримав і експерт Інституту управління ресурсами (NRGI) Роб Пітман. За його словами, дві важливі речі, які дає карта, – це прозорість та поінформованість громадян, які тепер матимуть можливість та спроможність користуватися інформацією про український енергосектор.

Карта дає можливість легко зрозуміти, як працює сектор енергетики. Таким чином, кожен споживач має можливість дізнатися:

  • через чиї руки проходить електрика до входу в будинок;
  • який шлях проходить газ до того як потрапити в газову плиту;
  • яку відстань проходить тепло до того як нагріти батареї у кімнаті;
  • як пальне потрапляє до вашої улюбленої АЗС.

«Мова йде про інформацію, яка поки недоступна в машиночитному форматі, або у відкритих реєстрах, – пояснює керівник програм DiXi Group Роман Ніцович. − Значна частина матеріалів вже опублікована нами у візуально привабливому форматі, з можливістю завантажити файли у форматі відкритих даних. Та, паралельно з цим, ще багато треба зробити. І ми в цьому пересвідчилися, коли збирали інформацію». Як сказав пан Ніцович, карта дає змогу побачити, як виглядає вітчизняний енергосектор та має зручну панель навігації, а також пропонує користувачу не тільки оброблену інформацію, а й самі набори даних, якими усіх охочі (журналісти та споживачі тощо) можуть користуватися та надалі з ними працювати.

За словами Cергія Мільмана, засновника та генерального директора Youcontrol, якість та об'єм даних у будь-якій сфері свідчить про об'єм корупції. «Якщо таких даних мало і вони закриті, то значить хтось не зацікавлений у їх відкритті із тих чи інших причин», – відзначив С.Мільман.

IMG_5009.JPG

Складові карти, розміщеної на сайті «Українська енергетика» (ua-energy.org), включають чотири рівні інформації. Перший – ознайомчий, містить загальну інформацію; другий – база зібраних даних; третій рівень – база дотичних до теми розслідувань, і останній – «чорні скрині» (галузі ПЕК, які містять найбільшу кількість тіньових схем або прихованих даних).

Планується, що карта регулярно оновлюватиметься – завдяки новим журналістським розслідуванням, експертним висновкам та комунікації з аудиторією. Тобто, до вдосконалення карти зможе долучитися кожен небайдужий громадянин.

Проект USAID «Прозора енергетика» стартував у листопаді 2016 року. Він спрямований на боротьбу з корупцією та поліпшення фінансової прозорості в енергетичному секторі України. Цього планується досягнути шляхом розкриття, аналізу та оприлюднення інформації з енергетичного сектору, яка або приховується, або доступ громадськості до якої є обмеженим.


Випуск цього матеріалу став можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Думки, викладені в цьому матеріалі, є виключною відповідальністю DiXi Group і за жодних обставин не можуть розглядатися як такі, що відображають позицію USAID чи Уряду США.


Теги: DiXi Group