Главная / Новости

Два сценарії українського ОПК. Жодного оптимістичного.

16.08.2019
ОПК
Два сценарії українського ОПК. Жодного оптимістичного.
эксперт в сфере ОПК

Був учасником експертної групи з питань ОПК.
До неї входили і представники міжнародних організацій, і співробітники МЕРТ, МОУ та інших міністерств, і підприємці. Імен та прізвищ не буде — вважаю за доцільне зберігати конфеденційність.

— Люди різні, але об’єднані в розумінні нагальності змін майбутнього оборонної галузі, яка в Україні, всупереч війні, стрімко занепадала.

Хтось сперечався, хтось погоджувався, склад постійно змінювався, люди притиралися, Але усі, із ким співпрацював — досвідчені професіонали і в жодному разі — не політики. Група направляла звернення, аналітику, роз’яснення і плани до Офісу Президента, в РНБО.

У ФБ писав лише про технічні проблеми, що не стосувалися корпоратизації, стратегії і головне — філософії сприйняття владою цінності ОПК, як сутності існування державності в країні, де багато ворогів та немає друзів, готових підставити плече.

Останніми тижнями ми чули публичні виступи «зовсім нових» народних обранців, які не воювали, не виробляли, не вкладали, не керували в Украіні нічим, навіть віддаленим до ОПК, і виявляється...

що структура національної безпеки, а саме іі частина ОПК — «НЕ ПОТРЕБУЄ ЗМІН, а потребує натомість тільки зміни деяких підходів» і там, в цілому, все добре.

Тепер мені зрозуміло, що наступні декілька років гасла в масмедіа будуть продиктовані не економікою та викликами національної безпеки, а міжособистісними відношеннями та індивідуальним наближенням окремих осіб до Президента.

На превеликий жаль, Україна зразку серпня 2019 року приречена мати не три-чотири, як могло задаватися нам під час виборів «Нових», а всього два і найгірших сценарії:
перший — нездатний;
другий — малоймовірний.

У разі першого сценарію, коли все лишається як є, особи-розпорядники оборонних бюджетних коштів продовжать домінувати, тобто:

- корупція панує, прозорість прагне до нуля;
- якість національної зброї втрачає ефективність у світі, що розвивається;
- попит замовників, тобто ринки валютного збуту, втрачаються;
- об’єм виробництва знижується, ціни зростають;
- можливості бойового застосовування нашої зброї — звужуються.

У разі другого сценарію (холдингова трансформація):

- розвиток оборонних технологій буде можливий лише для окремих незатратних зразків озброєння, та тільки завдяки окремим приватним виробникам;
- наші міжнародні союзники, (якщо вони ще є), не розглядатимуть Україну як державу промислового потенціалу, тобто вона не матиме шансів стати СУБ’ЄКТОМ будь-якого міжнародного процесу європейської безпеки.

В цих умовах, закінчую "активничати" щодо національної безпеки та ОПК, бо сенс патріотично-професійної думки, доказів і боротьби втрачений. Здається це було марним.


Обучение в ВУЗе не спасет: новые правила мобилизации Бой Усик - Джошуа 2: смотреть онлайн СНБО накажет банкиров и руководство НБУ Рожкову и Дегтяреву за «банкопад» и разворовывание десятков миллиардов гривен