Главная / Медиа-бизнес

Медведчук в стрічці про Василя Стуса: чи залишать епізод після бурхливої реакції в медиа?

20.08.2018
Медведчук в стрічці про Василя Стуса: чи залишать епізод після бурхливої реакції в медиа?
Основатель и директор аналитического агентства Corestone Group

Скандал навколо сцени за участі Віктора Медведчука в фільмі про Василя Стуса почав набирати обертів 10-го серпня в п’ятницю, коли актор і телеведучий Геннадій Попенко написав пост в Facebook, що зі сценарію видалили сцену з молодим адвокатом Медведчуком, тому що "продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука".

Вже до опівночі в Інтернеті було 88 новин, що отримали 66 тис. охоплення аудиторії. Протягом години – з 18 до 19 – першими новину подали Гордон, ТСН, Главком, Еспресо та ДеПо. (Цікаво, сайт ТСН хоча й був одним з перших, хто подав новину – в ефір на ТБ-каналі цей скандал потрапив лише через 3 дні).

первая (1).png

Незважаючи на те, що майже всі ключові заяви, зокрема слова режисера Романа Бровко, що сцену прибрали на прохання сина Стуса, та спростування сином цієї інформації, були озвучені ще 10 серпня, їх активне поширення почалось у суботу 11 серпня. Тоді ж в коментування активно включились громадські активісти й політики. Найбільшу інформаційну хвилю, безумовно, створила заява Володимира Гройсмана, який о другій годині дня в суботу опублікував пост в Facebook з дорученням керівництву Мінкульту та Держкіно розібратись в ситуації. Цю новину протягом дня передрукували 109 разів, що дало 87,5 контактів з аудиторією. Слідом за заявою прем’єра кількість коментарів з боку посадовців та лідерів громадської думки зростала у геометричній прогресії до кінця доби.

второй макет.png

Діячів, що коментували скандал в негативному для Віктора Медведчука світлі, поширювали доволі різноманітні сайти. А от тих, хто виступав на захист колишнього адвоката Стуса, цитував певний пул видань – ГолосUA, From-ua.com, Forum та Коментарі.

Варто відзначити, що новини навколо скандалу висвітлювали майже усі топові ЗМІ, проте найбільше новин подали сайти 24 каналу та Zik. Власне, вони активніше за інших висвітлювали тему й на ТБ.

третий макет.png


Тема на ТБ

В ефірі топових телеканалів тема з’явилася лише 13 серпня. До висвітлення скандалу підключився 1+1 (та його сателіт 2+2), проте Медведчук в них представлений як близький до Путіна переговірник зі звільнення українських полонених. Підкреслюється, що син Стуса не просив видаляти сцену з Медведчуком, але весь скандал вважає роздутим. Є також теза про те, що адвокати Медведчука можуть заборонити фільм, якщо там буде «брехня» про їх клієнта. А також, увага, що не треба забувати про роль КГБ, прокуратури та суду, а не робити акцент тільки на особистості адвоката.

Найбільше сюжетів подав 24 канал – 5 сюжетів. В них наголошується, що громадськість обурив скандал з відсутністю сцени про роль В. Медведчука. Також зверталася увага на важливу роль Медведчука у процесі та проводилася паралель, що Стус помер після процесу, де його адвокатом був саме Медведчук.

Інші телеканали подавали інформацію щодо скандалу з наголосом саме на ситуації навколо фільму та дотримання історичного фактажу.

четвертый макет.png

У фільмі «Гірше, ніж брехня» герой Аль Пачіно говорить до молодого адвоката: «Неважливо, як було насправді, важливо – як все виглядає». Будь-який гучний скандал рідко має прихильників тільки однієї сторони, а у світі, коли інформація поширюється надто швидко й майже кожен може висловити свою думку, дуже легко заплутатись та розгубитися – хто правий, чи можу я довіряти цьому каналу чи ресурсу? Один пост у соціальній мережі може стати справжнім вибухом – додайте одіозного іміджу персони, емоційну напругу у суспільстві і вже за кілька годин інформаційний простір наповниться сотнями новин з цієї теми.




28 февраля состоится практикум «Управление финансами для собственников бизнеса» от компании «Бизнес-Конструктор» Эффективными управленцами не рождаются: 5 февраля стартует двухмесячная программа подготовки исполнительного директора Фестивальні випробовування маріупольської «Театральної брами»