Главная / Новости

ЄС, США та Росія — яке відношення мають до виборів в Україні

15.11.2018
ЄС, США та Росія — яке відношення мають до виборів в Україні
головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень

“Усі на вибори з двох зол” — цей вислів Бориса Крутієра більш за все підходить до оцінки електоральних уподобань українців напередодні виборчого 2019 року. Так, до виборів Президента України лишається ще пів року, а до виборів до Верховної Ради трохи менше року. Проте передвиборча гонка вже розпочалася і потенційні учасники першої з цих кампаній, президентської – вже роблять свої кроки в ній.

Важливою складовою цієї кампанії є те, що деякі потенційні кандидати не приховують, що головною метою участі в президентській гонці є саме осінні парламентські вибори.

Насамперед це обумовлене поверненням до парламентсько-президентської форми правління, про яку багато хто став забувати в останні роки.

Безумовно, першою ціллю для всіх потенційних учасників буде діагностика того, які питання матимуть найбільшу електоральну підтримку.

Поки вимальовуються два основні питання: досягнення миру та економічний розвиток.


Партії «миру» VS «безвіз»

Реалії гібридної війни, в якій перебуває Україна, призводять до того, що на електоральному полі присутні і ті політичні сили, які (хоч і завуальовано) прагнуть домовленостей з Росією, так і ті, що ні в якому разі не згодні на це. Перші іноді називаються в ЗМІ «партіями миру». Їхні ідеї дійсно мають певну підтримку у суспільстві, проте в уявленні значної кількості громадян вони є або зрадниками, або партіями, стратегію яких можна описати цитатою із радянського фільму, пам’ятаєте, – «Кац пропонує здатись».

Ціль таких партій – це електорат, який не сприйняв Революцію гідності, та ті, що попри вже п’ятий рік військового конфлікту ментально ще поєднують себе з Росією.

Хоч і гроші з бюджету Росії теж не завадять, прекрасно розуміючи, що імперскість мислення Росії матеріалізується у тому, що вірогідність виділення коштів на закордонні перемоги там вища, ніж на цілі свого власного розвитку.

Голосування

Питання досягнення миру буде пріоритетним і для інших кандидатів, проте з іншим баченням шляху досягнення цієї цілі. І тут спектр можливостей досить великий, від радикальних до доволі поміркованих.

Проте, схоже, саме на поміркований сценарій буде зроблена ставка основних претендентів. Насамперед мова йде про чинну владу. Тут провідними картами будуть успіхи у стосунках з ЄС («безвіз», підписання Угоди про асоціацію з ЄС, тощо). Щоправда ці успіхи будуть погіршені заявами про відставання України по графіку виконання цієї самої Угоди про асоціацію з ЄС (про що вірогідно буде заявлено підчас щорічної зустрічі Ради асоціації України та ЄС 17 грудня 2018 р. у Брюсселі). Крім того, для певної верстви суспільства, успіхом чинної влади буде надання українській церкві автокефалії (Томосу). Хоч по Конституції України церква є відділеною від держави, в уяві населення ця подія асоціюється саме з чинним Президентом України.

«Темні конячки» виборів

Ще однією складовою досягнення миру «не на російських умовах» буде питання збереження підтримки «країнами Заходу» України, насамперед США. Майже всі політики так чи інакше демонструють лояльність до США, що проявляється у відвідуванні різноманітних заходів як безпосередньо в США, так і в інших країнах, включаючи Україну.

Проте, не лише питання досягнення миру буде підніматись в ході цієї кампанії. Протягом останнього періоду принаймні двоє потенційних кандидатів представили свої програми економічного розвитку України, написані представниками наукових кіл.

З цього можна зробити висновок, що питання економічного розвитку в їхній уяві може зайняти другу сходинку уподобань суспільства поступаючись лише питанню досягнення миру в країні.

Дійсно, наявність документу, що визначає стратегію економічного розвитку в країні є важливою. Проте реалії більшості наших подібних стратегій суттєво обмежуються можливостями їх виконання. І ось тут багато політиків можуть перейти у класичний популізм, звинувачуючи в усіх гріхах МВФ. Водночас замовчуючи роль, яку відіграє фінансова підтримка цією організацією України.

Певною новизною цих виборів, принаймні передвиборчого періоду, є потенційна участь у ній людей, що не мають досвіду в політиці, або мають, але доволі незначний. Багато аналітиків висловлюють припущення, що саме вони можуть стати «темними конячками» цих виборів. Але зараз, це скоріше теоретичне питання, ніж практичне. А поки нам залишається чекати на реєстрацію всіх потенційних кандидатів, критикувати їх та вирішувати хто з цих, критикованих нами кандидатів, все ж таки є найкращим.


Обучение в ВУЗе не спасет: новые правила мобилизации Бой Усик - Джошуа 2: смотреть онлайн СНБО накажет банкиров и руководство НБУ Рожкову и Дегтяреву за «банкопад» и разворовывание десятков миллиардов гривен