Главная / Новости

YouControl показав бізнес кандидатів у Президенти

20:36 | 02.04.2019
Головна / Новости
YouControl показав бізнес кандидатів у Президенти

Хто з кандидатів у Президенти наразі є власником бізнесу чи має успішних родичів-підприємців? Зв’язки та бізнес-інтереси потенційних переможців виборів представили аналітики у дослідженні YouControl.


Для розгляду були обрані ТОП-10 кандидатів, рейтинг яких був сформований за даними:

загальнонаціонального дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова (7-14 лютого 2019);

опитування Соціологічної групи "Рейтинг" (19-28 лютого 2019 року);

опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) (8-20 лютого 2019).

Родина Зеленських має помітні бізнес-інтереси в розважальній індустрії, а також невеликі у ресторанному бізнесі. Зокрема, він повністю володіє чи має вагомі долі в семи компаніях в Україні та є акціонером або бенефіціарним власником в п’яти іноземних компаніях. Також він має долю до 15% в кількох компаніях, одна з яких входить у фінансово-промислову групу (ФПГ) “Приват”. Заснована Зеленським громадська організація "Молодіжний Центр "Ліга Сміху" є частиною ФПГ "ТММ". Дружина політика-новачка наразі володіє 0,01% ТОВ "Студія Квартал-95", а також має четверть підприємства з перероблення та консервування риби, ракоподібних і молюсків. Також вона має відношення до двох іноземних компаній.

Петро Порошенко має зв’язок з понад сотнею компаній. Його бізнес-інтереси можна знайти у найрізноманітніших галузях: починаючи з фінансів, закінчуючи склом, експериментальним конструкціями та торгівлею хлібобулочними, борошняними та цукровими кондитерськими виробами. При чому, кілька десятків компаній, до яких причетний Порошенко, займаються діяльністю у сфері телевізійного мовлення, а також вирощуванням зернових, бобових культур і насіння олійних культур тощо. Усі вони об’єднані в одну ФПГ – "Укрпромінвест". Окрім цього, за даними Центру щодо дослідження корупції і організованої злочинності, у серпні 2014 року Петро Порошенко, вже будучи на посаді Президента, заснував “офшорну” компанію Prime Asset Partners Ltd. на Британських Віргінських островах.

Офіційно у Юлії Тимошенко бізнесу немає. Єдина юридична особа, до якої причетна Юлія Володимирівна, – політична партія “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, де вона є керівником. Однак її родичі – досить активні учасники бізнес-спільноти. Низка компаній належать її чоловіку, доньці та матері. ФПГ, куди відносять компанії родичів Юлії Володимирівни, так і називають “Група Юлії Тимошенко”. А найбільш очевидні їхні бізнес-інтереси пов’язані з нерухомістю.

У Юрія Бойка успішними у бізнесі є дружина Віра Бойко та сини. Їх компанії входять до ФПГ “Група Юрія Бойка” та мають досить різноманітні бізнес-інтереси. Водночас його тісно пов’язують із Дмитром Фірташем – власником Group DF та Inter Media Group.

Із бізнесом родини Анатолія Гриценка все простіше. Головний напрямок діяльності його сім’ї – видання газет та загалом діяльність в ЗМІ. Рушієм цього бізнесу є дружина Юлія Мостова. А син і донька володіють більш різнобічним бізнесом. Усі компанії, якими володіють Гриценки, входять до ФПГ “Група Анатолія Гриценка”. А сам кандидат є засновником ГО "Громадянська позиція" та керівником однойменної партії.

Олег Ляшко у зв’язках з великим бізнесом поміченим не був, та все ж до одного підприємства він причетний. Так, він володіє третиною ЗАТ "Редакція газети "Політика” та він має відношення ще до двох юросіб: керує партією "Радикальна партія Олега Ляшка" та є засновником благодійного фонду.

Схожа ситуація з генералом у відставці, а нині кандидатом в Президенти, Ігорем Смешком. Напряму він є власником лише у двох компаніях. Окрім комерційної діяльності, Ігор Смешко також є засновником і директором двох громадських організацій. Юлія Смешко, дружина кандидата, спільно з ним володіє ТОВ "Бізнес консалтинг центр" (має 27%) і на неї відкритий ФОП, основний вид діяльності якого – Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

Офіційно, на відміну від даних журналістських розслідувань, Олександр Вілкул не володіє та не має зв’язку з бізнесом. При цьому дві юридичні особи, які з ним напряму пов’язані, це одна громадська та одна благодійна організація, де він є засновником. Близькі родичі Вілкула теж напряму не мають зв’язку з бізнесом.

Схожа ситуація і з Олександром Шевченком. Він є засновником благодійного фонду та громадських організацій. Хоча раніше за ним значилося кілька компаній, які протягом останніх років припинили свою діяльність. А от його дружина Тетяна Шевченко і нині повністю володіє ТОВ "Галичина-Цукор" (неочікувано основний вид діяльності – Діяльність у сфері права). До речі, це підприємство є співзасновником компанії-власниці відомого курорту “Буковель” – ТОВ “Скорзонера” (ФПГ “Приват”), де Олександр Шевченко пропрацював десять років керівником (з 2004 по 2014 роки).

Юрія Тимошенко називають технічним кандидатом, який має на себе перетягнути частину голосів від Юлії Тимошенко, з якою в них ідентичні ініціали. Бізнесом він не володіє, а його дочка зареєстрована як фізична особа-підприємець (Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами).


Детальніше про бізнес кожного з цих кандидатів та їх членів сім’ї можна прочитати на сайті YouControl.


YouControl — аналітична система, що з 50 джерел формує досьє на кожну компанію України на основі відкритих даних, відстежує зміни в держреєстрах та візуалізує зв’язки між афілійованими особами. Унікальна технологія YouControl дозволяє за хвилину отримати актуальну (на час запиту) інформацію про компанію або ФОП. Функція моніторингу щоденно повідомляє про зміни відповідно до даних з офіційних джерел. Система дозволяє бізнесу перевіряти своїх партнерів. А в межах соціальної місії компанія YouControl надає доступ для журналістів та громадських активістів безкоштовно для проведення розслідувань, аналізу держзакупівель, моніторингу декларацій.


За додатковими запитаннями, коментарями звертайтесь на мейл pr@youcontrol.com.ua або за тел. 067 46 58 580 (Антоніна Ряховська)