Главная / Новости

“Заліг на больнічку”. Чому не відкликають ліцензії в адвокатів Януковича?

19.11.2018
агенти впливу
“Заліг на больнічку”. Чому не відкликають ліцензії в адвокатів Януковича?
директор Центра исследований проблем гражданского общества

Є така “тема” в українській адвокатській практиці, почати тяжко “хворіти” в ключовий період розгляду справи, тягнучи час і намагаючись піти від покарання. Віктор Федорович Янукович 19 листопада мав виступити із останнім словом в Оболонському райсуді Києва, де відбулося чергове засідання у його справі. Але президент-утікач вирішив “залягти на больнічку”. 

Напередодні суду в російських ЗМІ з’явилася інформація про те, що Янукович “у знерухомленому стані з підозрою на травму хребта і травму коліна” був госпіталізований у НДІ ім.Скліфософського в Москві. Перевірити цю інформацію ми не можемо, проте є всі підстави вважати “травму” відвертою симуляцією.

Варто зазначити, що “травму” Янукович отримав досить вчасно. До виборів президента України лишилося ще 4 місяці, ще не всі темники Кремля були в суді озвучені. Є час для продовження інформаційного шоу в судовій залі.

Я неодноразово писав, що тактика адвокатів Януковича в процесі над ним полягає у штучному затягуванні розгляду справи, навмисній політизації доказів та свідчень, використання суду для здійснення інформаційних диверсій проти України etc.

Адвокати Януковича давно перетнули межу між захистом свого клієнта та порушенням адвокатської етики, і їхня поведінка мала б бути предметом розгляду кваліфікаційних органів адвокатури та підставою для відкликання ліцензій. Проте, у нас на це ніхто не зважає.

Під час засідання 19 листопада, адвокати Януковича також намагалися, користуючись “знерухомленням” свого підзахисного, перевести фокус уваги на “нових свідків” захисту. Вони запропонували заслухати колишнього Міністра енергетики та вугільної промисловості України Едуарда Ставицького.

b51a14ca-aa29-4c17-8d7c-b9aad240a1dd.gif

Цікаво, що пан Ставицький давно хотів би отримати медійну трибуну для того, щоб легітимізувати себе у вигляді “політичного дисидента”, а не злочинця.

Справа в тому, що в Ізраїлі, де мешкає Ставицький під іменем — Натан Розенберг, йде розгляд справи про законність отримання ним громадянства цієї країни.

Як стверджують джерела в місцевих ЗМІ, екс-міністр надав недостовірну інформацію про себе. Окрім того, українська ГПУ має до нього багато запитань і вимагає екстрадиції колишнього чиновника.

Ставицький неодноразово намагався грати з вітчизняної фемідою, погоджуючись, а потім відкидаючи угоду зі слідством. Вів вів переговори із провідними кандидатами в президенти України, щодо “закриття справ” проти нього.

Тепер, очевидно, Ставицький знайшов підтримку і в Москві. Адвокати Януковича викликають його дати свідчення.

Але Ставицький нічого нового не додасть до справи. Мова йде про державну зраду колишнього президента (у скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст.111—  державна зрада, ч.5 ст.27 ч.3 ст.110 — пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч.5 ст.27 ч.3 ст.437 — посібництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України), а не про корупцію.

Про корупцію екс-міністр може розповісти окремо, в якості підозрюваного в кримінальному провадженні за фактами вчинення злочинів за статтями «привласнення, розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем у особливо великих розмірах», а також «легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом».

19 листопада суддя Владислав Девятко, який веде справу Януковича,вчергове звернувся до адвокатів президента-втікача: «Не перетворюйте даний кримінальний процес у цирк. Ви професійні адвокати, а не фокусники. Не витягуйте кроликів із капелюхів. У нас стадія останнього слова. Закінчилися допити свідків і дослідження матеріалів справи. Тому суд відмовляє у допиті свідка Е.Ставицького».

SardonicLoathsomeBee-size_restricted.gif«З приводу оголошення перерви задля забезпечення права на захист Януковича. Даному суду не важливе правосуддя заради правосуддя. Правосуддя повинно відбуватися лише заради справедливості. Законність, обґрунтованість і справедливість вироку вимагає, щоб суд надав можливість виступити з останнім словом. Суд задовольняє клопотання захисту в цій частині надати час для видужання обвинуваченого та надає можливість виступити Януковичу з останнім словом. 

Щодо неможливості обвинуваченого піднятися з лікарняного ліжка, суд повідомляє учасникам процесу, що Оболонський суд неодноразово дозволяв учасникам інших процесів виступати з лікарняного ліжка. Якщо обвинувачений Янукович не зможе вилікуватися до визначеної дати наступного судового засідання, то суд не вважатиме це проявом неповаги до суду, якщо Янукович виступить з останнім словом сидячи чи лежачи на лікарняному ліжку, якщо здоров’я не дозволить йому перед судом стояти», — наголосив головуючий суддя.

Оболонський районний суд оголосив перерву до 5 грудня 2018 року.

“Заліг на больнічку” Янукович для того, щоб дочекатися активної фази виборчої кампанії 2019 року в Україні. Для його кураторів в Кремлі важливо викориcтати знакову для українського суспільства судову справу з трьох причин.

По-перше, для ілюстрації безпорадності та неефективності держави взагалі — постмайданна Україна не здатна покарати навіть відвертого зрадника. В українському суді українська ж влада не може довести простий злочин колишнього президента. Це вирок усій системі. І якщо в найближчий час вироку не буде, то ми самі це підтвердимо і без російського втручання.

По-друге, для підігруванню проросійським кандидатам. В цьому аспекті не важливо яке прізвище буде у них. Янукович та його адвокати будуть озвучувати “московський темник” про те, що розстріли на Майдані були здійснені самими майданівцями; про те, що мав місце державний переворот, а не повстання проти злочинного режиму; про те, що ті чи інші політики або кандидати в президенти “здали Крим”, “готували масові вбивства” тощо. Ми це вже чули в суді під час скайп-показів.

По-третє, куратори Януковича через зал суду передають “вітання” і колишнім соратникам екс-президента, які мають відмінні від Суркова уявлення про майбутню реінтеграцію України. Недаремно, у списку адвокатів Януковича, в якості свідків, фігурують прізвища людей, які можуть розповісти багато “цікавого” про провідних діячів того ж “Оппозиційного блоку”, БПП чи “Батьківщини”. Напередодні виборів це може стати суттєвим іміджевим ударом.

Отже тактика Януковича “залягти на больнічку” є політтехнологічною, а не ходом адвокатів в змагальному судовому процесі. Тепер час працює проти України, проти нашого майбутнього.

Обучение в ВУЗе не спасет: новые правила мобилизации Бой Усик - Джошуа 2: смотреть онлайн СНБО накажет банкиров и руководство НБУ Рожкову и Дегтяреву за «банкопад» и разворовывание десятков миллиардов гривен