Главная / Новости

Змусимо держмонополії купувати україньске

17.01.2019
Змусимо держмонополії купувати україньске
Голова Комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва, Президент Української Асоціації Римського клубу, к.е.н.

«Укрзалізниця веде перемовини про купівлю китайських колес та осей для вагонів замість українських»,  про це заявляє Віктор Галасюк на своїй сторінці в Facebook. Далі текст пана Галасюка:

«Це неприпустимо! Вимагаю від керівництва УЗ та уряду негайної зупинки цих перемовин або офіційного спростування!

По-перше, на відміну від супер-якісних і визнаних в світі цільнокатаних українських колес китайські литі колеса є недостатньо міцними. Їх експлуатація на коліях загального використання створює велику загрозу безпеці руху! Через це литі колеса повністю заборонені в країнах ЄС і на Близькому Сході, а також на коліях загального користування в США та Австралії (там їх використовують лише на спецділянках, побудованих під даний тип коліс).

По-друге, навіть якщо б імпортні колеса і вісі для вагонів були б технічно безпечними їх купівля за кошти платників податків  серйозний економічний злочин проти української промисловості та економіки! Адже в Україні є власне високотехнологічне виробництво, здатне забезпечити як потреби української залізниці, так і експортні поставки.

Як заступник лідера РПЛ з економічної політики і голова Комітет Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва я офіційно звернувся до Прем'єр-Міністра Volodymyr Groysman і очільника УЗ Євген Кравцов щодо негайного вирішення цієї проблеми.

P.S. У відповідь на моє звернення на Погоджувальній Раді Перший Віце-прем'єр Степан Кубів зазначив (цитую стенограму): «Щодо закупівлі по залізниці. Там є наглядова незалежна рада, очолює її пан Шевкі. Вони є незалежні, працюють і проводять по тендерах ProZorro. Я відповідно передам це як депутатський запит голови комітету, і відповідно ми отримаємо відповідь». При всій повазі до Степана Івановича, переконаний, що це не питання пана Шевкі чи УЗ, це питання державної економічної політики, яка повинна унеможливити подібні імпортні оборудки. Тому ми з українськими виробниками, Олег Ляшко і командою РПЛ боремось за прийняття в цілому Закону «Купуй українське, плати українцям!».

! галасюк.jpg

! галасюк2.jpg

Підтримаємо ініціативу разом!



Новий закон про мобілізацію: хто має право на бронювання Масова відмова від першого електромобіля Xiaomi — названо причини Зміни у визначенні порядку виступів у фіналі "Євробачення-2024"