Главная / Кейсы

Рейтинги світових бізнес-шкіл: про що вони говорять?

10:00 | 14.07.2017
Рейтинги світових бізнес-шкіл: про що вони говорять?
Автор:

Інтерв’ю з Володимиром Павелком, заступником декана з міжнародного розвитку Києво-Могилянської бізнес-школи.

Нещодавно Eduniversal оголосила рейтинг світових MBA-програм за 2016 рік. За його результатами програми Executive MBA та Master of Banking and Finance від Києво-Могилянської бізнес-школи визнано найкращими в Україні, а також вони увійшли у двадцятку кращих у Східній Європі.

Про що саме говорить цей рейтинг? На що зважають міжнародні організації, які оцінюють МВА-програми? Чим корисна ця інформація потенційному здобувачу МВА-освіти? Про це редакція «Бізнес» вирішила поспілкуватись з Володимиром Павелко, заступником декана Києво-Могялнської бізнес-школи з міжнародного розвитку.

Які організації у світі рейтингують бізнес-школи та MBA-програми?

Таких організацій є чимало. Свої рейтинги кожного року складають Financial Times, Bloomberg, The Economist, Forbes, Quacquarelli Symonds та інші. Більшість ренкінгових організацій обирають специфічні критерії оцінювання. Наприклад, Bloomberg та Forbes фокусуються на США, Financial Times детально ренкінгують тільки full-time MBA-програми, Quacquarelli Symonds – більш орієнтована на оцінювання університетів та young-MBA програм (для молодих випускників університетів, які продовжують здобувати MBA освіту, маючи невеликий досвід роботи). Через це українські бізнес-школи не є представленими у цих рейтингах.

Єдиною організацією, яка, серед інших, рейтингує українські бізнес-школи, є Eduniversal – компанія з центром у Парижі, яка займається збором та аналізом бізнес-шкіл з 1994 року. За свою мету вона ставить завдання відбору найкращих бізнес-шкіл та оцінку їхньої діяльності. Ця структура проводить ренкінгування у двох напрямках: окремо бізнес-школи – та окремо МВА-програми цих шкіл. Українські бізнес-школи та їхні МВА-програми рейтингуються у регіоні Східної Європи, який є одним із 9-ти регіонів, що виділяються для ренкінгу.

Як саме відбувається оцінювання МВА-програм?

МВА-програми оцінюються за трьома критеріями. Перший – це репутація програми, яку визначають за оцінками роботодавців випускників. Компанії-роботодавці оцінюють рівень та якість здобутих знань і спроможностей своїх співробітників – випускників МВА-програм.

Другим критерієм є динаміка зростання заробітної плати випускника.

Третій критерій – рівень задоволеності програмою самих випускників.

Саме за цими з критеріїв програми Executive MBA та Master of Banking and Finance від Києво-Могилянської бізнес-школи визнано найкращими в Україні, а також вони увійшли у двадцятку кращих у Східній Європі.

Тобто виходить, що місце програми в рейтингу залежить від оцінки випускників та їхніх працедавців?

Саме так! Це, на мою думку, є найоб’єктивнішими показниками ренкінгу Eduniversal – до уваги беруться оцінки від безпосередніх учасників програм та оцінки від роботодавців випускників – від людей, які знаходяться в контексті обраної МВА-програми.

Як відбувається ренкінгування бізнес-шкіл? Невже Eduniversal оцінює абсолютно всі бізнес-школи, яких у світі близько 20-ти тисяч?

Насправді, ні. Eduniversal відбирає 1000 кращих бізнес-шкіл з 9-ти географічних регіонів. Вибір здійснює спеціальна міжнародна наукова комісія, яка складається з представників від Eduniversal та незалежних експертів з оцінювання MBA-освіти від кожного регіону. Визначення країн, з яких відбираються школи для ренкігування відбувається на основі двох типів показників: кількісних (ВВП країни, кількість навчальних закладів в країні, розмір державних витрат на освіту в розрахунку на особу, кількості людей, що здобувають MBA-освіту) та якісних (для Eduniversal це кількість осіб, які завершують навчання та історичне значення національної освітньої традиції). Тому навіть саме по собі потрапляння школи в список з тисячі шкіл вже означає певне визнання цієї школи організацією Eduniversal.

У чому полягає принципова відмінність в оцінюванні бізнес-шкіл та програм?

Ренкінгування шкіл відбувається в зовсім інакший спосіб, ніж MBA-програм. Критерієм оцінювання бізнес-шкіл є рівень їхньої інтернаціоналізації. І оцінюють цей рівень декани бізнес-шкіл, а не сама організація. Eduniversal рекомендує голосувати за ті школи, з якими декани знайомі – інших формальних обмежень немає. Будь-який декан може обрати будь-яку школу, крім своєї, та поставити оцінку на власний розсуд.

Така форма оцінювання обрана із розрахунком на те, що Eduniversal є міжнародною організацією, яка намагається підвищити взаємозв’язок шкіл. Таким способом рейтингування шкіл вони прагнуть поглибити взаємозв’язки та інтернаціоналізацію бізнес-шкіл.

Якщо узагальнити, то при оцінці МВА-програм ключовим критерієм є те, як випускники та їхні роботодавці оцінять саму програму – наскільки вона є якісною та корисною для застосування на практиці здобутих знань. Коли мова іде про ренкінг шкіл – головним критерієм є рівень інтернаціоналізації бізнес-школи.

Як ви вважаєте, чи скоро українські бізнес-школи з’являться в інших рейтингах, крім Eduniversal?

Як я вже казав, кожна організація, яка займається ренкінгуванням, ставить своєї формальні вимоги при відборі шкіл до оцінювання. І для того, щоб українські бізнес-школи почали оцінюватись іншими організаціями, вони мають відповідати їхнім критеріям – чи то мати full-time MBA-програми, чи то створювати young-MBA-програми для молодих людей – нещодавніх випускників університетів. Кожна з українських бізнес-шкіл сама повинна визначитись в якому з цих напрямків вона може розвиватись, та чи такий вектор розвитку є пріоритетним.

Володимире, на завершення нашого інтерв’ю, чи можете ви окреслити пріоритетний вектор розвитку Києво-Могилянської бізнес-школи?

kmbs фокусується на МВА-освіті для досвідчених управлінців. Посилення міжнародної експертизи саме для цієї аудиторії є пріоритетним для нас. Тому ми плануємо і надалі розвивати співпрацю лише з тими світовими бізнес-школами та організаціями, які фокусуються на бізнес-освіті для управлінців топ-рівня.

Зокрема, нещодавно kmbs стала членом Executive MBA Council (EMBAC) – інституції, що об’єднує 200 топових бізнес-шкіл світу заради поглиблення експертизи в Executive MBA-програмах. Серед членів EMBAC такі школи, як INSEAD, London Business School, IMD, University of Cambridge, EADA, University of Oxford, Stockholm School of Economics та інші провідні бізнес-школи світу.

Співпраця з EMBAC дозволить kmbs обмінюватись найкращими практиками в сфері Executive MBA-освіти в межах спільноти топ-шкіл для топ-управлінців. Крім того, участь в цій організації є визнанням ефективності нашої МВА-освіти, адже стати членом Executive MBA Council можна лише отримавши запрошення від організації. Знаково, що Києво-Могилянська бізнес-школа є першою та поки єдиною серед українських бізнес-шкіл, які прийняті в асоціацію такого рівня.

Теги: Павелко