Главная / Мнения

Імідж компанії став головним рушієм «зеленого» бізнесу в Україні

07.07.2016
Імідж компанії став головним рушієм «зеленого» бізнесу в Україні
Директор Института зеленой экономики, доктор экономических наук,бизнес-консультант

Розвиток «зеленого» бізнесу в Україні поступово змінює ставлення до якості навколишнього середовища як другорядного в нашому житті.

Образ типового еколога середини 90-х – це дивакуватий маргінал, який вимагає від держави припинити будівництво приватного промислового підприємства (щоб зберегти рідкісний вид рослин) та розповідає про можливість глобальної кліматичної катастрофи.

Та останнім часом успішні бізнесмени, і взагалі, люди, що досягли певного соціального статусу і добробуту, почали практикувати здоровий спосіб життя. Займатися своїм фізичним станом, споживати органічні продукти й косметику, будувати маєтки в екологічно чистих куточках світу та розширювати світську активність із захисту довкілля.

Саме мода на «зелений» спосіб життя стала рушійною силою розвитку «зеленого» бізнесу. Про це свідчать і перші результати соціо-економічних досліджень, які розпочав Інститут зеленої економіки у партнерстві з «Програмою сприяння зеленій модернізації української економіки», фінансованій Урядом Німеччини, що реалізується Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ.

Не покладаючись на власні роздуми щодо причин і бар’єрів на цьому шляху в Україні, ми провели опитування представників місцевого бізнесу.

Навіть перші його результати нас дещо приголомшили, бо одним із головних мотивів «зеленої» модернізації виявилося покращення іміджу компанії задля отримання конкурентних переваг.

Мотиви «зеленої» модернізації бізнесу в Україні.

1) покращення іміджу компанії (71%);

2) створення нових конкурентних переваг та можливостей для бізнесу (57%);

3) підвищення цін на енергію та ресурси (42%)

Попри те, що абсолютно всі опитані бізнесмени займалися енергоефективністю, коли йдеться про «зелену» модернізацію, вони мають на увазі не економію ресурсів, а, насамперед, створення нового позитивного іміджу для розширення ринків та нової стратегії розвитку.

Цікавим моментом стало розуміння топ-менеджментом потреби формування екологічної свідомості співробітників, перш ніж переходити до зеленого бізнесу. Саме тому 85% з опитаних підприємств розпочали модернізацію свого виробництва із програми впровадження «зеленого» офісу.

Фактично, «зелений» бізнес розвивається не завдяки, а всупереч державній політиці підтримки цього напрямку підприємництва. Основними перепонами на шляху до «зеленої» модернізації економіки, на думку бізнесменів, є суперечливість законів, державна бюрократія, надмірне регулювання та корупція. Додатковими перешкодами стали нестача інформації про «зелені» технології, їхня висока вартість та брак доступних фінансових ресурсів.

Сьогодні відбувається багато дискусій з цього приводу і маємо надію, що вони не лишаться без уваги суспільства та представників органів влади. Наразі зацікавлених представників бізнесу запрошую до участі в опитуванні про перспективи й ба р’єри «зеленої» модернізації економіки та в міжнародній конференції, яку Інститут зеленої економіки проводитиме в жовтні цього року.

Спільні дії в напрямку розвитку зеленої економіки додатково сприятимуть підвищенню інвестиційної привабливості України і вітчизняних виробників. Адже на сьогоднішній день – це один із найперспективніших трендів у світовій економіці.

ЗМІ виявили помилки в розслідуванні МЕРТ щодо сірчаної кислоти В Польше значительно выросла неприязнь к украинцам и немцам "Соєві війни" завершилися перемогою компромісного рішення, – журналіст